Cea mai rara antilopa din lume risca sa piara

Una dintre cele mai enigmatice si rare mamifere din lume, antilopa saola, descoperita in 1992 de oamenii de stiinta in Laos si Vietnam, se afla in mare pericol de extinctie, potrivit unui grup de experti din Laos, din cadrul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN) .

“Ne aflam intr-un punct al istoriei in care inca mai avem o mica sansa de a salva acest animal extraordinar”, a declarat William Robichaud, coordonator al grupului de conservare a antilopelor Saola, desemnat de Grupul specialist in protejarea vitelor salbatice din Asia, din cadrul IUCN. “Aceasta sansa este probabil deja pierduta pentru alte specii de vite salbatice, iar expertii sunt determinati sa nu includa saola in aceasta categorie”, a mai spus Robichaud.

Experti in conservare din patru tari s-au intalnit in Vietnam, luna trecuta, si au ajuns la concluzia ca numarul antilopelor saola s-a redus drastic, de la descoperirea acestora in 1992, cand erau deja rare.

La ora actuala, pe langa antilopele saola, numai doua sau trei alte specii de animale mari din sud-estul Asiei mai sunt amenintate grav cu extinctia, precum rinocerii de Java, potrivit specialistilor. Dar situatia este mult mai complicata in contextul in care nu exista nicio populatie de antilope saola in captivitate.

“Saola au fost vazute si fotografiate foarte rar si s-au dovedit a fi foarte greu de intretinut in captivitate. Niciun exemplar nu exista in nicio gradina zoologica din lume. Populatia salbatica a acestora poate cuprinde doar cateva zeci de exemplare”, a explicat Barney Long, de la Grupul IUCN de specialisti in protejarea vitelor salbatice din Asia.

Antilopa saola este inclusa in categoria animalelor critic amenintate din Lista Rosie a IUCN, ceea ce inseamna ca risca sa dispara complet din salbaticie. Principala amenintatre pentru aceste animale este braconajul.

Saola se aseamana cu antilopele de desert din Arabia, insa este inrudita cu vitele salbatice. Aceasta traieste in vaile muntilor Annamite din Laos, aflati de-a lungul granitei cu Vietnam.

Foto: hoahoctro.vn

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri