Comisia Europeana (CE) va propune in 2009 reformarea radicala a bugetului UE, astfel incat fondurile sa fie redirectionate de la agricultura spre inovatie, prevenirea incalzirii globale si energie, potrivit unui document in faza de proiect, citat de Reuters, relateaza Mediafax.
Propunerea, care va fi prezentata cel mai probabil la sfarsitul lunii noiembrie, va marca inceputul unor negocieri dificile, pe parcursul a doi ani, intre guvernele celor 27 de state membre. Marea Britanie si Franta sunt asteptate in mod special sa pledeze pentru menþinerea actualelor privilegii pe care le detin.
Proiectul CE, obtinut de Reuters, nu mentioneaza marimea bugetului, in prezent de 125 de miliarde de euro pe an.Documentul cere statelor disciplina fiscala, in conditiile in care guvernele trebuie sa reduca deficitele bugetare care s-au amplificat in timpul crizei economice.
"Din 2013, cand se va incheia actualul plan de cheltuieli pe termen lung, va avea loc o redirectionare a prioritatilor in privinta cheltuielilor, cu accent mai mare pe stimularea cresterii economice si a numarului de locuri de munca, protejarea mediului si imbunatatirea securitatii energetice, si mai putin pe agricultura", se arata in document.
Ajutoarele externe vor reprezenta o alta prioritate, astfel incat UE sa poata juca un rol mai mare la nivel international si sa contribuie la reformele din tarile in curs de dezvoltare, potrivit CE.
Peste 40% din bugetul UE revine in prezent sectorului agricol si aproximativ o treime este destinat ajutoarelor regionale destinate unor proiecte de constructie de drumuri, protejarea mediului si specializarea fortei de munca.
Proiectul prevede ca ajutoarele regionale trebuie sa se concentreze mai mult pe domeniile cercetare-dezvoltare, inovatie, programe de specializare si trans-nationale, in loc de programe simple de infrastructura.
Propunerea de reducere a cheltuielilor in agricultura va deranja, in mod sigur, Franta, principalul beneficial al acestora, alaturi de irlanda si Polonia.
Reducerea fondurilor pentru regiunile sarace ar putea deranja Polonia si alte state din Europa Centrala si de Est.
O alta propunere cu posibile efecte explozive este eliminarea treptata a rabatului de care beneficiaza Marea Britanie in privinta contributiei la bugetul comunitar.
Dreptul la aceasta reducere, in valoare de mai multe miliarde de euro pe an, a fost obtinut in 1984 de premierul britanic conservator Margaret Thatcher.
Comisia considera ca actualul sistem complex de colectare a fondurilor bugetare trebuie simplificat radical, astfel incat sa aiba loc prin intermediul unei taxe noi sau a uneia mai vechi.
Una dintre sursele de venituri la bugetul UE ar putea fi fondurile din vanzarea cotelor pentru emisiile de gaze cu efect de sera.
In domeniul agriculturii, ajutoarele directe destinate fermierilor ar trebui sa nu se mai bazeze pe istoricul productiei, ci pe promovarea unei agriculturi sustenabile si pe dezvoltarea rurala, se mai arata in proiect.
Foto: wordpress.com