Cel mai important eveniment al anului din domeniul mediului va avea loc in decembrie la Copenhaga, Danemarca, sub egida ONU. Acolo, statele lumii vor semna un nou acord prin care se angajeaza sa-si reduca emisiile, un acord care sa urmeze Protocolului de la Kyoto. Iata cateva intrebari si raspunsuri care va vor ajuta sa intelegeti mai bine ce se intampla la Copenhaga.
Ce inseamna COP?
COP inseamna Conferinta Partilor. Este cel mai inalt organism al Conventiei ONU pentru Schimbari Climatice si este format din ministrii Mediului, care se intalnesc o data pe an pentru a dezbate evolutia Conventiei.
Cate tari participa la Conferinta?
192 de tari si-au anuntat participarea. De asemenea, sunt asteptati foarte multi reprezentanti ai unor organizatii.
Cand are loc conferinta?
Intre 7 si 18 decembrie 2009
Care este scopul conferintei?
Semnarea unui acord de mediu care sa cuprinda tintele care trebuie urmarite incepand cu 2012.
Cine gazduieste conferinta?
Conferinta este organizata de guvernul danez.
Pot sa particip si eu la conferinta?
La conferinta pot participa numai delegatii.
Vor participa SUA si China la conferinta?
Da, SUA si China se numara printre cele 192 de tari participante.
Vor mai exista conferinte pe tema schimbarilor climatice?
Da. COP este un eveniment anual.
Cu ce se ocupa Consiliul ONU pentru Schimbari Climatice?
Consiliul ONU pentru Schimbari Climatice a fost infiintat in 1988 de catre organizatiile natiunilor unite pentru Mediu (UNEP) si pentru Meteorologie (WMO) in urma Raportului Brundtland, intitulat „Viitorul nostru comun”.
La intervale regulate de timp, Consiliul evalueaza literatura stiintifica despre schimbarile climatice, efectele lor, aspectele socio-economice si potentialul limitarii incalzirii globale sau adaptarea la schimbarile climatice.
Care este rolul Secretariatului ONU pentru Schimbari Climatice?
Administratia Conventiei pentru Schimbari Climatice este condusa de Secretariatul ONU pentru Schimbari Climatice, cu sediul la Bonn. Secretariatul monitorizeaza tarile care au ratificat protocolul Kyoto, precum si progresele facute in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Ce este Conventia Cadru pentru Schimbari Climatice (UNFCCC)?
Scopul conventiei este de a aduce emisiile de gaze cu efect de sera din atmosfera la un nivel care sa previna schimbarile climatice provocate de om. Aceasta stabilizare trebuie sa fie facuta intr-un mod care sa permita ecosistemelor sa se adapteze. Astfel, siguranta alimentara nu trebuie compromisa, iar potentialul de dezvoltare sustenabila nu trebuie pus in pericol. Conventia pentru Schimbari Climatice a fost semnata de 192 de state.
Poate organizatia mea sa distribuie materiale, ziare, carti sau pliante in cadrul conferintei?
Numai ONG-urile si delegatiile acreditate pot sa distribuie astfel de materiale.
Cate conferinte de presa vor avea loc in cadrul evenimentului?
Numarul conferintelor de presa va fi mare, iar programul lor va fi pus la dispozitie in timpul evenimentului.
Exista posibilitati de angajare in cadrul evenimentului?
Ministerul Afacerilor Externe din Danemarca primeste multe solicitari referitoare la locurile de munca disponibile pe durata conferintei, insa toate posturile din domeniul planificarii si desfasurarii evenimentului sunt ocupate. Autoritatile daneze vor incepe in curand recrutarea a 200 de persoane care sa asigure legatura cu delegatiile statelor participante, iar detaliile despre candidatura pentru un asemenea post vor fi publicate in viitorul apropiat. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe din Danemarca ia in calcul recrutarea de voluntari pentru conferinta, iar daca acest lucru va fi posibil, va fi anuntat pe site-ul www.cop15.dk.