Treizeci de orase din Europa, inclusiv Bucurestiul, vor fi clasificate in functie de gradul de compatibilitate cu mediul inconjurator al infrastructurii publice.
Studiul, realizat de Siemens in colaborare cu Economist Intelligence Unit, va fi facut public la inceputul lunii decembrie, la conferinta pentru clima organizata de ONU in decembrie la Copenhaga.
Indexul Verde al Oraselor analizeaza 30 de orase europene, din 30 de tari: Amsterdam, Atena, Belgrad, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Bucuresti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Istanbul, Kiev, Lisabona, Liubliana, Londra, Madrid, Oslo, Paris, Praga, Riga, Roma, Sofia, Stockholm, Talin, Viena, Vilnius, Varsovia, Zagreb si Zurich.
Acestea sunt evaluate in functie de opt categorii: CO2, energie, cladiri, transporturi, apa, deseuri si folosirea terenurilor, aer si guvernanta/conducerea verde. In fiecare dintre categorii expertii au definit indicatori specifici, precum cota de piata a energiei regenerabile, cantitatea de emisii de CO2 pe cap de locuitor sau gradul de folosire a mijloacelor de transport compatibile cu mediul inconjurator.
“Indexul Verde al Oraselor din Europa va ajuta orasele in luarea unor decizii mai informate pentru reducerea impactului asupra mediului inconjurator – ca de exemplu – prin sporirea eficientei energetice si a gradului de compatibilitate cu mediul inconjurator pentru sistemele de trafic, cladiri sau pentru statiile electrice”, explica Cristian Secosan, CEO al Siemens SRL. “Alte orase pot invata din exemplele de referinta ale celorlalte orase implicate in studiu”, a adaugat acesta.
Studiul include exemple de proiecte pentru protectia climei si dezvoltare durabila ca modele pentru alte orase. Din 2007, peste jumatate din populatia lumii traieste in orase. Acestea sunt responsabile pentru 80% din cantitatea de emisii de CO2 si consuma trei patrimi din energia totala a lumii.