Dezastrul de la Targu Frumos a provocat pagube de zeci milioane lei. Furtuna de numai 15 minute a provocat ravagii atat in randul culturilor agricole, cat si in randul masinilor si caselor celor din oras. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), peste 250 de masini au fost avariate, ajungandu-se de la tabla usor indoita la parbrize sparte sau crapate. Mai mult, acoperisurile si ferestrele a 200 de case au fost distruse.
"Detasamentele Inspectoratului au intervenit in orasul Targu Frumos pentru a indeparta crengile rupte care au cazut pe asfalt pentru ca circulatia sa fie deblocata in cel mai scurt timp. Nu s-au inregistrat victime omenesti", a declarat lt. col. Dan Marciuc, purtator de cuvant ISU. In ceea ce priveste culturile, pagubele au fost estimate la nu mai putin de 57 miliarde lei vechi. "Grindina de joi seara a provocat pagube de 5,7 milioane lei, iar suprafata afectata a fost de 6.504 hectare. Au fost afectate cinci comune", a explicat Neculai Olariu, directorul coordonator adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADDR) Iasi.
Conform estimarilor facute de institutie, cea mai afectata zona a fost comuna Strunga, unde au fost afectate 2.653 hectare, valoarea pagubelor fiind de aproximativ 2,19 milioane lei. Grindina a facut dezastru si in Ion Neculce, unde totalul suprafetelor afectate a insumat 1.642 hectare, Targu Frumos, 1.211 hectare, iar cea mai putin afectata a fost comuna Scobinti, cu numai 470 hectare. Printre culturile care nu au rezistat furiei naturii au fost cele de floarea soarelui, porumb, grau, rapita, vie, dar si livezile din zona.
Din pacate, cei care nu au culturile asigurate nu au cum sa isi acopere pierderile. "Statul nu acorda nici un fel de ajutor pentru cei care au avut culturile afectate de grindina. Singurii bani pe care acestia ii vor vedea sunt de la companiile de asigurari", a mai explicat Olariu. Statul nu va acorda decat bani pentru fermierii care au terenurile afectate de seceta. La momentul de fata, reprezentantii DADR fac cercetari pentru a stabili numarul suprafetelor afectate de seceta.
Dupa ce vor fi trimise raportarile la Bucuresti, in functie de raportarile la nivel national, se va stabili cuantumul pe care il va primi fiecare fermier pentru un hectar afectat de seceta. Anul trecut, pentru fiecare hectar afectat in proportie de suta la suta, fermierii au primit o despagubire de 970 lei.