Bucurestiul ramane orasul cu valori ale prafului peste limita admisa

Cantitatea de praf (pulberi in suspensie PM10) din Bucuresti a depasit, in unele zile din luna septembrie, valorile limita, punctul maxim fiind atins in ultima parte a intervalului, cand valoarea inregistrata a fost de peste 98 micrograme/mc la statia Lacul Morii, aproape dublul valorii admise, de 50 micrograme/mc, releva datele Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti (APMB), remise Agerpres.

Ca si in luna august, peste 70 la suta din poluarea semnalata in Capitala provine din traficul auto, fapt pentru care cele mai expuse zone ale orasului sunt cele in care media de trafic a autovehiculelor este foarte ridicata. Alte valori ridicate de praf au mai fost semnalate, in intervalul 22-25 septembrie, la statiile de monitorizare amplasate in Balotesti (82 micrograme/mc), Mihai Bravu (78 micrograme/mc) si Cercul Militar (76 micrograme/mc).

Totodata, depasiri ale PM10, cuprinse intre 55 si 93 micrograme/mc au fost inregistrate, in acelasi interval de timp, la statiile Magurele, Drumul Taberei si Titan. Cea mai nepoluata zona a Capitalei a fost, in luna septembrie, cartierul Berceni, unde statia de monitorizare cu acelasi nume nu a inregistrat depasiri ale valorilor de PM10.

La nivelul lunii septembrie, APMB a mai contabilizat valori normale ale poluantilor de dioxid de azot (NO2) si ozon in Bucuresti. Cea mai ridicata valoare cu poluanti de NO2 a fost de 187 micrograme/mc si s-a inregistrat in data de 4 septembrie la statia de monitorizare Cercul Militar. De asemenea, la aceeasi data, statia Balotesti a consemnat 140,1 micrograme/mc in cazul ozonului, cea mai mare valoare a lunii septembrie.

Pentru a fi considerata stare de alerta in privinta poluarii, valoarea poluantilor de NO2 ar trebui sa fie de peste 400 micrograme/mc (de la minimul de 217 micrograme/mc), iar cea a ozonului sa depaseasca 240 micrograme/mc (de la limita de 120 micrograme/mc). Oficialii APMB recunosc, insa, ca la nivelul Bucurestiului se inregistreaza frecvent depasiri ale valorii limita de pulberi in suspensie (indicatorul PM10), in data de 28 septembrie fiind atins punctul maxim, cu o valoare de peste 98 micrograme/mc, la statia de monitorizare Lacul Morii.

In cazul in care se va depasi de 18 ori, intr-un an calendaristic, pragul superior de evaluare se va impune intocmirea unui plan de masuri, se precizeaza in regulamentul APMB. Institutia de control a calitatii aerului opereaza o retea de monitorizare la nivelul Capitalei formata din opt statii: cercul Militar, Mihai Bravu, Titan, Drumul Taberei, Balotesti, Magurele, Lacu Morii si Berceni. De asemenea, pentru informarea publicului asupra calitatii aerului au fost montate trei panouri de afisaj, in Piata Sergiu Celibidache, Piata Obor si Piata Universitatii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri