Locuitorii Bucurestiului sunt expusi la zgomote cu valoare de doua ori mai mare decat limita admisa, iar o solutie pentru remedierea acestei situatii o reprezinta introducerea unei taxe de aglomeratie, releva un raport al Directiei de Mediu din Primaria Capitalei, citat de un post de radio, potrivit Agerpres.
Masuratorile efectuate pana la jumatatea acestui an arata ca zonele cele mai zgomotoase din Bucuresti sunt Centrul, Bulevardul Magheru si cartierul Ghencea, unde valorile masurate sunt intre 75 si 81 de decibeli. La polul opus, se claseaza cartierul Drumul Taberei. Potrivit normelor europene, la care Romania este semnatara din momentul aderarii la Uniunea Europeana, pana in anul 2011 toate primariile oraselor trebuie intocmeasca harti de zgomot.
Incepand din luna septembrie a anului trecut, Bucurestiul are un plan de actiune pentru reducerea zgomotului, in care sunt inscrise propuneri ce trebuie aplicate in urmatorii cinci ani. Statisticile releva faptul ca principalele surse de poluare acustica din Capitala sunt strazile aglomerate, coridoarele feroviare si cele aeriene. Printre solutiile inaintate prin intermediul planului de actiune se regasesc: in cazul strazilor – inlocuirea materialelor traditionale si o mai buna intretinere a retelelor edilitare, pentru reducerea zgomotului provocat de masini – corelarea semafoarelor astfel incat traficul sa fie uniformizat, iar in ceea ce priveste traficul aerian se propune interzicerea zborurilor deasupra orasului pe timp de noapte si aplicarea principiului ‘poluatorul plateste’.
Nu in ultimul rand, Planul de masuri prevede reducerea zgomotului printr-o mai buna proiectare a locuintelor si cresterea suprafetei de teren destinata parcurilor, precum si introducerea unei taxe de aglomerare in Centrul Capitalei prin care s-ar putea finanta testarea unor autobuze silentioase pe baza de hidrogen si dezvoltarea altor tehnologi nepoluante de reducere a zgomotului.