Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a semnat marti, la Bucuresti, in prezenta ministrului energiei, Adriean Videanu, un contract de imprumut cu Complexul Energetic Turceni, in valoare de 170 de milioane de euro, care va permite reabilitarea si modernizarea blocului energetic numarul 6 din cadrul Complexului, reducerea nivelului de emisii de gaze de sera si consolidarea pozitiei Complexului Turceni pe piata energiei, informeaza Agerpres.
Obiectivul face parte dintr-un program mai larg, in cadrul caruia va fi reabilitat si modernizat si blocul energetic numarul 3 de la Complexul Energetic Turceni. Complexul Energetic Turceni, cea mai mare centrala termica pe baza de lignit din Romania, va beneficia de proiectarea, achizitionarea, punerea in functiune si instalarea echipamentelor necesare pentru modernizarea Unitatii 6, care se va situa in final printre centralele termice cu cel mai redus nivel de emisii de carbon din Europa si se va conforma standardelor de mediu din Uniunea Europeana.
Imprumutul a fost suprasubscris, ceea ce a permis BERD si Complexului Energetic Turceni sa mareasca finantarea de la 150 milioane euro, cat se prevazuse initial, la 170 milioane euro. Din aceasta suma BERD va acorda 80 milioane euro, iar 70 milioane euro vor fi sindicalizate de la un grup de banci comerciale, din care fac parte BCR, BRD, UniCredit si Intesa Sanpaolo. Banca de Comert si Dezvoltare a Regiunii Marii Negre (BCDMN) va oferi un imprumut paralel de 20 milioane euro. Costurile suplimentare ale proiectului vor fi suportate de catre complexul energetic Turceni din surse proprii. Costul final al proiectului este de 224 millioane euro.
‘Interesul manifestat de creditori in contexul financiar actual este impresionant. Acest imprumut va sprijini complexul energetic Turceni sa-si imbunatateasca eficienta si sa adopte cele mai bune practici comerciale, consolidandu-si pozitia pe piata romaneasca si pe piata regionala,’ a declarat Riccardo Puliti, director al Departamenului BERD pentru Energie.
‘Reabilitarea si modernizarea unitatii 6 a Complexului Energetic Turceni reprezinta o etapa in foaia de parcurs a modernizarii energeticii romanesti. Grupurile energetice au fost instalate in anii ’70 si, din acest motiv, realizeaza randamente inferioare cerintelor noastre actuale. Investitia la Turceni este una buna deoarece ea contribuie la securitatea energetica a Romaniei si a zonei in care ne aflam’, a spus Adriean Videanu.
Infiintat in 2003, complexul energetic Turceni are o putere instalata totala de 2.310 MW si dispune de trei mine de lignit. Directorul general al Complexului, Eugen Tunaru, a precizat ca lucrarile de modernizare si reabilitare vor incepe in 2010 si trebuie sa se termine in 2012.