Fosta baie comunala a municipiului Satu Mare, cladire monument istoric, a fost transformata intr-un modern complex de educatie ecologica, printr-un proiect european de peste 700.000 de euro, informeaza Agerpres.
Managerul de proiect, Adriana Lenghel, din cadrul Primariei municipiului Satu Mare, a declarat, vineri, la inaugurarea oficiala a lucrarilor de modernizare, ca prin acest proiect au fost instalate sisteme moderne de monitorizare a calitatii aerului. Valoarea proiectului, finantat prin Programul de Vecinatate Romania-Ucraina, este de 743.000 de euro, din care aproape 90% sunt fonduri europene si restul bani din bugetul local.
Lucrarile de renovare a Baii comunale au constat in recompartimentarea cladirii, pe o suprafata de 520 de mp, modernizarea spatiilor existente si refacerea acoperisului. Spatiile vor avea destinatie de sali de cursuri pentru prescolari, elevi de gimnaziu si liceeni, cat si pentru instruirea profesionala a profesorilor. Cladirea are laboratoare de monitorizare a calitatii aerului dotate la standarde europene, sala de conferinte si de expozitie.
Fostul director al Agentiei pentru Protectia Mediului Satu Mare, Elisabeta Bekessy, cea care a initiat proiectul, a declarat ca in cladire se mai doreste implementarea unei retele de biomonitorizare a calitatii aerului cu ajutorul unui spectometru cu raze X care detecteaza metalele grele din frunze. Un astfel de sistem nu mai exista in toata tara. Totodata, pe varful turnului inalt de 30 de metri, va fi amplasata o camera web care va monitoriza traficul rutier din municipiu.
Primarul Iuliu Ilyes a felicitat echipa care s-a ocupat de implementarea proiectului, spunand ca astfel s-a reusit modernizarea unui monument istoric aflat in paragina. Constructia Baii comunale Satu Mare s-a incheiat in anul 1901, iar in 1977 a fost renovata ultima data. Dupa Revolutie aici nu a mai avut loc nicio activitate, ajungand o ruina.
Foto: realitatea.net