Patru tone de deșeuri au fost strânse de voluntari de pe malurile lacului Bicaz

220 de voluntari au colectat, în perioada 13 – 15 septembrie, patru tone de deșeuri. Acțiunea de ecologizare face parte din programul „Ape curate în România” și a fost organizată de Asociația Act for Tomorrow, Fairy Romania și Asociația Sens Civic din Neamț.

Voluntarii din comunitatea locală și din județele învecinate au curățat zonele Malul Baicului (Izvorul Alb), Malul Potoci, Malul Ruginești, Malul Poiana Largului. Cu sprijinul angajaților Hidroelectrica a fost curățată și zona Prizei de Apă.

 Au fost colectați 1060 de saci de deșeuri (din care 700 de PET, iar 360 de alte deșeuri), însumând un total de 4 tone.

Celor 220 de voluntari le-au fost alături și persone publice, precum Vladimir Drăghia, Alice Cavaleru, Faboulous Muses (Diana Enciu și Alina Tanasa) și Sânziana Negru.

Acțiunea desfășurată în acest weekend reprezintă doar un prim pas din demersurile pe care asociația noastră și le propune în următorul an pentru curățarea apelor din România. Am găsit malurile lacului efectiv sufocate de deșeuri și nu le-am părăsit până când nu am epuizat toți sacii pe care i-am avut la noi. Vom reveni și în primăvară cu o acțiune și mai mare, deoarece considerăm că această problemă care afectează ecosistemul și sănătatea populației trebuie tratată cu seriozitate și necesită un parteneriat real între instituțiile publice, societate civilă și mediul privat”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.

„Am sentimentul că micul efort pe care l-am depus pe parcursul a trei zile de înotat printre PET-uri și fel și fel de materiale de plastic m-a ajutat să conștientizez mai mult faptul că noi, oamenii, ne aflăm într-un cerc vicios când vine vorba de aruncat la nimereală deșeurile, pentru că într-o formă sau alta, ele tot la noi revin”, a spus Filip, 18 ani, voluntar.

Odată cu lansarea programului „Ape curate în România”, a fost lansată prima sticlă de Fairy fabricată complet din plastic reciclat (PCR) și plastic colectat din oceane, disponibilă în ediție limitată în magazinele din România. Proiectul își propune să contribuie la conștientizarea problemei poluării cu plastic a oceanelor, să inspire consumatorii să participe la curățarea plajelor și să recicleze deșeurile menajere.

spot_img

Ultimele știri