Patru copii responsabili au devenit ambasadori impotriva schimbarilor climatice

Patru elevi de gimnaziu au fost numiti ”ambasadori impotriva schimbarilor climatice”, in cadrul unui proiect derulat de Fundatia Terra Mileniul III, in parteneriat cu Asociatia ALMA-RO si sustinut de compania E.ON si Ambasada Germaniei la Bucuresti.

Castigatorii concursului ”Tinerii Ambasadori impotriva Schimbarilor Climatice” au fost premiati de catre Excelenta Sa, Ambasadorul Germaniei, domnul Andreas von Mettenheim, in cadrul unei ceremonii ce a avut loc la resedinta sa, in aceasta dimineata.

Copiii au primit distinctia de ”ambasadori” dupa ce au impresionat juriul si publicul cu solutiile propuse de ei pentru protejarea mediului. ”Ati inteles foarte bine ca ne indreptam spre un nou tip de economie, spre o economie verde, bazata pe reducerea emisiilor pe care activitatea noastra o genereaza. Tot ce facem pentru mediu, facem pentru sanatatea noastra”, le-a spus presedintele Terra Mileniul III, Lavinia Andrei, castigatorilor. 

Cei 4 tineri ambasadori sunt:

1. Bajko Anett, clasa a V-a, Harghita, “Maine va fi prea tarziu!” – desen
2. Ene Florentin, clasa a VI-a, Calarași, “Si deseurile pot fi folositoare! – obiect decorativ
3. Armasu Mara, clasa a VII-a, București, “Pe tine sta bine, pe mine nu! – rochie din capace de cutii aluminiu
4. Turlea Teodora, clasa a VIII-a, Arges, “Implineste visul copacului!” – poster din hartie realizata manual.

Elevii vor fi premiati cu o tabara educationala si vor fi atrasi ca voluntari in activitati ecologice promovate de Reteaua de Actiune pentru Clima. In plus, au fost acordate si 5 premii speciale pentru Pirvescu Ioana (Bucuresti), Manta Georgiana (Calarasi), Hatagan Mihaela (Alba), Palistan Robert (Bacau) si Ghiorghescu Andreea (Hunedoara).

Proiectul ”Tinerii ambasadori impotriva schimbarilor climatice” s-a adresat tuturor elevilor din clasele V-VIII din Romania. Pentru a participa, cei mici au apelat la creativitate confectionand cate un obiect prin care sa transmita mesajul lor privind schimbarile climatice.

Uscator de fructe pentru o hrana sanatoasa

Robert Palistan este unul dintre ”clientii” fideli ai proiectului si un pasionat de ecologie, participand la toate editiile concursului. Anul acesta, el a plecat acasa cu un premiu special, oferit de Reteaua de Actiune pentru Clima. Lucrarea lui Robert a fost un uscator de fructe, obiect prin care tanarul a demonstrat ca soarele ne poate ajuta sa economisim energie si sa mancam sanatos, iar solutia este cat se poate de la indemana. 

”In epoca congelatoarelor, cele mai bune metode de conservare pentru pastrarea legumelor raman cele vechi, mostenite de la bunici. O astfel de metoda este uscarea cu ajutorul soarelui, in dispozitive special construite. Fructele si legumele deshidratate, ambalate corespunzator, se pastreaza timp indelungat, fara a fi depozitate la frig”, explica Bogdan in prezentarea lucrarii sale.

”Mediul trebuie sa fie preocuparea intregii societati”

A treia editia a proiectului s-a desfasurat in acest an in perioada iulie-decembrie 2010 si a atras peste 400 de aplicatii constand in obiecte, machete, desene si materiale video din 14 judete si din Bucuresti. 

”Au fost 440 de participanti care s-au gandit la solutii pentru reducerea schimbarilor climatice. Despre acestea se gandesc foarte serios si guvernele care s-au intalnit in aceste zile la Conferinta ONU de la Cancun, in Mexic. Consideram Conferinta de la Cancun un succes deoarece s-a stabilit reducerea cu 20% a emisiilor. Nu este inca suficient ca doar oficialii sau expertii sa se gandeasca la acest subiect, ci trebuie sa fie o preocupare a intregii societati”, a declarat Excelenta Sa, Andreas von Mettenheim, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti.

Scopul proiectului a fost promovarea actiunilor de constientizare a schimbarilor climatice de catre generatia copiilor din scoli. Sub indrumarea profesorilor, elevii au cautat propriile solutii la problemele de clima, tinand cont de economisirea resurselor si necesitatea folosirii surselor regenerabile. 

In cadrul proiectului au fost instruiti 18 profesori din scolile secundare din zece localitati pentru educarea elevilor asupra schimbarilor climatice. De asemenea, profesorii au primit Ghidului Schimbarilor Climatice si Manualul de Aplicatii ce i-a ajutat in derularea unor aplicatii practice si atractive in domeniile conexe problematicii schimbarilor climatice (energie, transport, deseuri, agricultura, paduri).

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri