Pasarile dispar pe masura ce temperatura globala creste

Pe masura ce temperatura globala creste, habitatele se restrang, iar diversele specii cauta vreme mai rece la altitudini mai mari riscand astfel sa dispara, informeaza ENN.

Potrivit unui articol publicat in revista Conservation Biology, aceasta tendinta va afecta dramatic populatia de pasari. "Este ca un lift spre extinctie", a spus Cagan Sekercioglu, cercetator senior in cadrul Departamentului de Stiinte ale Biologiei din cadrul Universitatii Stanford.

"Schimbarea vegetatiei este problema cheie", a adaugat cercetatorul. Pe masura ce altitudinea creste, suprafata habitatelor pasarilor poate scadea. Daca si pe varful muntelui va fi prea cald pasarile vor muri.
Probleme pot aparea si daca, la altitudini mari, din cauza insuficientei umiditatii, vegetatia incompatibila cu un astfel de sol nu se va mai putea extinde. Este foarte probabil ca bolile de la altitudini mai joase sa afecteze pasarile de la inaltimi mai mari. O eventuala migrare spre varfuri ar duce si la conflicte intre diferitele specii de pasari.

Echipa de cercetare a studiat schimbarile pe care le vor suferi 8.400 specii de pasari de uscat, folosindu-se de 60 de scenarii de pierdere a habitatelor estimate in 2005 de Millennium Ecosystem Assessment, dar si de ultimele previziuni facute de Intergovernamental Panel on Climate Change.

In cel mai rau caz, in care temperatura ar creste cu 6.4 grade Celsius, 30% din speciile de pasari de uscat ar putea disparea pana in 2100.

In cazul unei cresteri de 2.8 grade Celsius, de la 400 pana la 550 de specii de pasari de uscat vor disparea.
Din cauza lipsei de finantari din majoritatea tarilor tropicale pentru studiile ornitologice exista putine date despre raspunsul pasarilor la schimbarile climatice.

"Ca sa monitorizam eficient rata schimbarilor pe masura ce incalzirea evolueaza, mai ales in cazul speciilor bogate de la tropice, avem nevoie de mult mai multe informatii despre distributia pasarilor, viteza si inaltimea pana la care pasarile ajung ca urmare a impactului incalzirii globale", a adaugat Cagan Sekercioglu.

Foto: news.ournet.md

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri