Armata americana isi intensifica eforturile pentru a reduce amprenta sa ecologica, folosind sisteme de purificare a apei pe baza de energie solara si biocarburant pentru avioanele de vanatoare, potrivit unui raport american publicat marti, potrivit Mediafax.
Departamentul Apararii, cel mai important consumator de carburant din lume, care reprezinta 80 la suta din consumul de energie al intregului Guvern american, utilizeaza ca principala sursa de energie hidrocarburile, precizeaza un raport al Pew Research Center.
Fortele terestre americane si cele aeriene detin mai multe baze care functioneaza partial cu energie solara, iar una dintre acestea, cea de la Fort Irwin, in California, urmeaza sa inceteze sa mai consume energie din reteaua electrica in urmatorii zece ani.
Insa Marina si-a stabilit ca obiectiv sa inlocuiasca, pana in 2020, jumatate din combustibilul utilizat pe uscat si pe mare cu alte surse decat hidrocarburile, a anuntat secretarul pentru fortele navale, Ray Mabus, intr-o conferinta, dupa publicarea raportului.
De asemenea, Marina va testa saptamana aceasta un "Hornet verde", un avion de lupta de tip F-18 care functioneaza cu un amestec de camelina, o planta din familia cruciferelor, si kerosen, a anuntat el.
"Contrar primei generatii de carburant, pe baza de etanol obtinut din porumb, camelina este o planta care poate fi cultivata alternativ cu o alta planta, cum ar fi graul, fara ca solul sa fie afectat", a declarat Mabus. El a adaugat ca productia unei asemenea plante "nu va afecta prea mult lantul alimentar, furnizand totodata un nou tip de cultura pentru fermierii americani".
Pe baza multiplelor aplicatii civile obtinute in trecut in urma cercetarii militare, ca GPS-ul sau Internetul, raportul prevede ca demersurile ecologice ale armatei vor conduce la numeroase inovatii pentru marele public.
Aceste inovatii ar urma sa includa tipuri noi de carburant alternativ, mijloace avansate de stocare de energie si vehicule mai economice in privinta consumului de carburant, fie ca sunt destinate utilizarii pe uscat, in aer sau pe mare, mai precizeaza raportul.
Phyllis Cuttino, directoarea Programului pentru Climat si Energie din cadrul Institutului de Cercetare Pew, a facut apel la congresmenii americani sa sustina demersurile armatei privind eficientizarea energetica, adoptand o lege vasta privind modificarile climatice.
"Aceasta lege urmeaza sa introduca un pret pentru emisiile de carbon, investirea in inovatii si sa ajute la dezvoltarea energiilor regenerabile", a conchis ea.