Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ariile protejate din Romania, la un pas de colaps

Salariile multor rangeri din ariile naturale protejate nu au mai fost platite de cateva luni, conexiunile de internet si telefoanele sunt suspendate, amenintand toate investitiile in sistemul de zone protejate ale tarii, potrivit organizatiei World Wide Fund for Nature (WWF).

Pe hartie, 20% din teritoriul Romaniei este acoperit de zone protejate intr-o mai mica sau mai mare masura. Potrivit legislatiei romane, managementul acestor zone poate fi subcontractat de o institutie, companie sau organizatie care are interesul si resursele necesare. Din acest motiv, Ministerul Mediului administreaza Regia Nationala a Padurilor (Romsilva), adica cele mai importante parcuri nationale si naturale.

Romsilva finanteaza administratiile zonelor protejate. Din cauza dificultatilor economice intampinate in 2009, personalul angajat in aceste arii si-au primit salariile cu intarzieri de cateva luni sau nu l-au primit deloc. Mai mult, costurile interne ale administratiilor nu mai pot fi acoperite.
Situatia este acum critica pentru ca cei mai multi angajati planuiesc sa renunte la locul de munca, iar altii au plecat deja. In plus, autoritatile nu au posibilitatea sa angajeze oameni noi.

Desi Ministerul Mediului are responsabilitatea ariilor protejate, inclusiv a siturilor Natura 2000, capacitatea autoritatilor este limitata. Precedentul guvern s-a angajat sa infiinteze o Agentie Nationala pentru Ariile Protejate, dar initiativa a ramas in faza de proiect din cauza crizei financiare.

WWF atrage atentia ca si acele fonduri care mai exista pentru zonele protejate sunt cheltuite ineficient. Peste 250 de milioane de euro din fonduri UE pentru dezvoltarea regionala au fost alocati prin programul Natura 2000 si Arii Protejate. Cu toate acestea, birocratia a facut imposibila accesarea acestora.

In aceste conditii, intreaga biodiversitate a tarii este pusa in pericol. Romania adaposteste jumatate din populatia de ursi si lupi a Europei si cea mai mare suprafata de padure naturala, in afara Scandinaviei si a Rusiei.

spot_img

Ultimele știri