Parcurile, gradinile zoologice, gradinile botanice si bazele sportive amenajate din bani publici sunt declarate de utilitate publica, potrivit propunerii legislative votate, luni, de catre Senat, cu o singura abtinere si cu larga majoritate a celor prezenti in sala.
Propunerea legislativa, initiata de senatorul independent Marius Marinescu, afiliat conservatorilor, modifica Legea 33 din 1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica. La dezbaterea textului, in sala de plen au fost prezenti si membri ai mai multor ONG-uri, care au intampinat cu aplauze adoptarea propunerii legislative. In urma dezbaterilor din Senat a reiesit ca textul contine o serie de inadvertente de natura juridica, dar s-a convenit ca, pentru a castiga timp, propunerea legislativa sa nu fie retrimisa Comisiei juridice.
Astfel, textul adoptat de Senat va fi trimis mai departe Camerei Deputatilor, cu observatii asupra inadvertentelor care trebuie corectate. Mai concret, conform propunerii lui Marinescu, amendata in Comisia juridica a Senatului de catre Gavrila Vasilescu (PC), "sunt de utilitate publica (…) parcurile, gradinile botanice, gradinile
zoologice si bazele sportive, proprietate publica si privata aflate in administrarea consiliilor locale si
Consiliul General al Municipiului Bucuresti si amenajate din bani publici".
In expunerea de motive, senatorul Marinescu arata ca "avand in vedere agresiunea fara precedent asupra spatiilor verzi din tara noastra, solicit expropierea pentru cauza de utilitate publica a suprafetelor aflate astazi in proprietate privata din zonele verzi". Se precizeaza, de asemenea ca, la ora actuala, Bucurestiul are cea mai mica suprafata de spatiu verde pe locuitor. Este vorba despre 2,5 metri patrati de spatiu verde pe locuitor, in conditiile in care norma recomandata de ONU este de 50 de metri patrati pe locuitor.
"Trebuie sa ne gandim si la copiii nostri si la urmasii urmasilor nostri si sa protejam mediul", a declarat Marius Marinescu in cadrul dezbaterilor din plen. Pe de alta parte, reprezentantul Guvernului a evidentiat ca desi Executivul sustine ideea avansata in propunerea legislativa, considera ca in forma actuala textul este redundant si creeaza confuzie referitor la modul in care sunt definite spatiile verzi.
Senatorul PSD Adrian Paunescu a declarat ca social democratii sustin proiectul, dar a apreciat ca el vine prea tarziu, deoarece "dezastrul este aproape produs".
Mihai Ungheanu (PRM) a precizat, la randul lui, ca spatiile verzi "au fost atacate" in Capitala si ca PRM sustine aceasta propunere legislativa, deoarece erorile pot fi corectate la Camera Deputatilor.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a atras atentia asupra problemei terenurilor de sport de la sate, amenajate pe spatiul fostelor CAP-uri, din cadrul carora unele terenuri au fost revendicate. "UDMR sustine proiectul, dar crede ca in forma asta e inaplicabil", a precizat el.
Votarea propunerii legislative si mandatarea Comisiei juridice pentru a transmite corecturile la Camera Deputatilor a fost avansata de presedintele grupului PSD din Senat, Ion Iliescu, acesta sesizand ca "toata lumea este de acord cu fondul propunerii legislative".