Aproape 150 de oameni au pichetat Parlamentul pentru protectia animalelor fara stapan

Aproximativ 150 de oameni s-au adunat marti in Piata Constitutiei cu fluiere, jucarii de plus si bannere pentru a picheta in fata Parlamentului pentru o viata mai buna pentru animalele fara stapan si adapost de pe strazi.

Scopul acestei pichetari il reprezinta urgentarea si adoptarea proiectului legislativ de modificare a OUG 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan ce prevede obligativitatea construirii de adaposturi pentru caini, pisici si animale mari, sterilizarea si returnarea animalelor fara stapan, identificarea, inregistrarea, sterilizarea animalelor cu stapan.

Actiunea a fost insa lipsita de succes, intrucat niciun membru al Parlamentului nu a iesit sa asculte doleantele oamenilor. "Nu am obtinut niciun rezultat si nici nu ne facem iluzii ca proiectul de lege va fi adoptat prea curand. Insa, vom reveni peste doua saptamani si vom face acelasi lucru in speranta ca vom fi ascultati pana la urma", a declarat Marcela Lungu, presedintele Asociatiei “Cutu, cutu”.

„Dorim prin aceasta pichetare sterilizarea animalelor de pe strada si construirea de adaposturi pentru acestea. Este cea mai buna lege pentru protectia animalelor. De 2 ani, proiectul legislativ este blocat la Comisia de Administratie Publica a Camerei Deputatilor, motivatia fiind ca exista alte urgente”, a declarat pentru Green Report, Marcela Lungu, presedintele Asociatiei “Cutu, cutu”.

„Sunt zeci de cai, magarusi, caini si pisici care traiesc pe strada fara adaposturi. Noi pentru aceste animale pichetam si pentru protectia lor”, a explicat Marcela Lungu. Asociatiile participante la pichetarea de astazi sunt Asociatia “Cutu, cutu”, Asociatia “Iubiti maidanezii-Ute Langenkamp”, Asociatia pentru protectia animalelor “Robi”, Asociatia “Ia-ma acasa”, Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara “Caleidoscop”, Asociatia “Nu mai esti singur”, Fundatia “Doggie-Dog”, Asociatia “Salvati Animalele”, Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA) si Federatia Romana pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA). Acestea beneficiaza de sprijinul senatorului PRM Marius Marinescu, initiatorul legii.

Imaginile cu caini haituiti, schingiuti, otraviti sau scheletici din “adaposturile” primariilor, fac ca Romania sa devina “macelarul Europei”, asa cum a fost numita in urma cu cativa ani de catre un europarlamentar. Cainii se inmultesc in continuare in curtile oamenilor, se inmultesc in strada si, proportional, cruzimile “imbraca” din ce in ce mai multe animale, spun membrii ONG-urilor pentru protectia animalelor.

In prezent, in Capitala, din datele inregistrate de asociatiile pentru protectia animalelor, exista aproximativ 35.000 de caini fara adapost, cu 5.000 mai multi decat anul trecut. Doar 2.500 si-au gasit un loc intr-un adapost.

Text: Green Report / Sorina Covrig

Foto: Asociatia "Cutu, Cutu"

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri