Papa Francis le-a cerut companiilor petroliere să grăbească tranziția către energie regenerabilă în cadrul unei conferințe care a avut loc la Vatican.
Papa Francis s-a adresat șefilor Exxon Mobil, Eni și BP, declarând că gazele de seră în creștere sunt o sursă de îngrijorare reală.
„Totuși și mai îngrijorătoare este căutarea continuă pentru noi rezerve de combustibili fosili, pe când Acordul de la Paris a cerut clar menținerea majoritatea combustibililor fosili sub pământ. De aceea trebuie să vorbim împreună – industrie, investitori, cercetători și consumatori – despre tranziție și căutarea alternativelor. Civilizația are nevoie de energie, dar utilizarea energiei nu trebuie să distrugă civilizația.”
Schimbările climatice sunt o provocare de „proporții epocale”, a declarat Papa Francis, adăugând că lumea are nevoie de măsuri care să combată poluarea, să elimine sărăcia și să promoveze justiția socială.
Conferința, ținută în spatele ușilor închise la Academia Pontificală de Științe din Vatican, a adus împreună directori și investitori din domeniul petrolului, precum și experți ai Vaticanului care confirmă ipoteza că schimbările climatice sunt cauzate de activitatea umană.
„Știm că provocările cu care ne confruntăm sunt interconectate. Dacă vom elimina sărăcia și foametea… cei mai mult de un miliard de oameni care trăiesc în prezent fără electricitate au nevoie de acces la ea. Dorința noastră de a asigura energie pentru toată lumea nu trebuie să ducă la un efect nedorit de spirală al schimbărilor climatice extreme din cauza creșterii catastrofale a temperaturilor globale, a mediilor mai aspre și a nivelurilor ridicate de sărăcie.”
Printre cei 50 de participanți s-au numărat Darren Woods, CEO ExxonMobil, Claudio Descalzi, director ENI Italia, Bob Dudley, CEO BP, Eldar Saetre de la Equinor, Vicki Hollub de la Occidental Petroleum, și alți investitori.
Papa Francis a explicat că tranziția către energie curată și accesibilă este o „sarcină pe care o datorăm milioanelor de frați și surori din jurul lumii, țărilor sărace și generațiilor care vor urma.”, cerând implicarea într-un proiect global, pe termen lung.
„Problemele de mediu și legate de energie au acum un impact și o amploare globală.”
Companiile de petrol și gaze naturale se bazează pe o creștere a cererii de gaze naturale, mai puțin poluante ca petrolul, și mai puțin pe energia regenerabilă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, stârnind criticile activiștilor și ale investitorilor care le cer o implicare mai mare în respectarea Acordului de la Paris.