Numai 24% din apa provenita din panza freatica in nordul Chinei este potabila, restul fiind contaminata cu metale grele, ingrasaminte si alte substante, arata un studiu citat de agentia Xinhua.
Studiul a fost realizat pe o perioada de patru ani si arata ca, in afara metalelor grele si a chimicalelor folosite in agricultura, apa de suprafata este adesea poluata din cauza scurgerilor provenite de la gropile de gunoi si a irigarii cu apa uzata.
Calitatea scazuta a apei afecteaza sanatatea oamenilor si creeaza conflicte in ce priveste accesul si cererea de apa potabila, a declarat Zhang Zhaoji, expert in hidrogeologie.
Cea mai mare parte a panzei freatice de suprafata este poluata, desi calitatea apei aflata la adancimi mai mari este inca buna.
Studiul arata ca, in zona Marii Campii Chineze, 75% din apa din panza freatica nu este potabila si nu trebuie bauta fara a fi purificata.
Un studiu anterior, realizat de catre Ministerul Mediului din China timp de sapte ani in 118 orase, arata ca 64% dintre acestea beneficiau de apa poluata, 13% de apa usor poluata, iar numai 3% aveau apa curata din panza freatica.
Pe baza acestor rezultate, unii oameni de stiinta au estimat ca 90% din panza freatica a Chinei este poluata.