Directorul general al Directiei de Reglementare in domeniul Eficientei Energetice din cadrul ANRE, Zoltan Nagy, estimeaza ca la finele anului 2013 in Romania vor fi instalati pana la 1000 de megawati in parcuri fotovoltaice.
“In conditiile in care legislatia nu sufera modificari radicale, si nici Comisia Europeana nu are nimic impotriva, sa nu diminuam pana in 2014 numarul de certificate pentru fotovoltaic, asa estimez eu ca va evolua piata. Avem sanse sa construim 100 de MW anul acesta, pana la sfarsitul anului 2013 – 1000 de MW, iar la finele anului 2016 sa ajungem la 1500”, a declarat Nagy in cadrul Photovoltaic Investment Forum 2012.
Potrivit acestuia, principalele neajunsuri provocate investitorilor din sector sunt date de modificarile frecvente ale legislatiei si lipsa de predictibilitate. “Acestea nu sunt agreate nici de investitori, nici de banci si nici de dezvoltatori”, a precizat reprezentantului ANRE.
O alta problema in sectorul fotovoltaic este schema de sprijin, pe care bancile o considera destul de complicata, din cauza volatilitatii pretului certificatelor verzi intre valoarea minima si maxima stabilita de lege, precum si a posibilitatii de supraofertare de certificate verzi, ca urmare a atingerii cotei sau tintei anuale de energie regenerabila.
In opinia oficialului ANRE, “acesti factori ingreuneaza dezvoltarea unui business plan foarte clar”.
Potrivit datelor prezentate de Zoltan Nagy, ANRE a acordat autorizatii de infiintare pentru 98 de MW si 13 licente de producator in sectorul fotovoltaic.