Pamanturile umede din Irak vor disparea in cinci ani

Natiunile Unite au lansat un plan prin care sa treaca o regiune antica de pamanturi umede din Irak pe lista siturilor de patrimoniu mondial, informeaza Reuters. Regiunea este considerata a fi biblica Gradina Eden.

Programul de Mediu al ONU (UNEP) declara regiunea Marshlands ca avand o importanta culturala si ecologica deosebita. Aceasta a fost, insa, aproape in totalitate desecata in anii 90, in timpul regimului lui Saddam Hussein.

Anuntul a fost facut de ministrul irakian al Mediului, Nermeen Othaman, intr-un comunicat al UNEP. „Din cauza a ceea ce a facut Saddam, regiunea Marshlands a fost in pericol de disparitie”, a spus ministrul. „Devenise o tragedie atat ecologica, cat si umana”, a mai spus acesta.

Pamanturile alimentate cu apa de raurile Tigru si Eufrat sunt habitatul unor specii rare de pasari. Sunt, de asemenea, un loc de odihna pentru pasarile care migreaza intre Siberia si Africa.

Pamanturile umede care acopereau 9.000 de kilometri patrati in anii 70 au ajuns la doar 760 de kilometri patrati in 2002. Expertii spun ca pamanturile s-ar putea pierde complet in cinci ani daca nu se iau masuri urgente.

Dupa distrugerea barajelor pentru a lasa apa sa ajunga in regiune din nou si dupa o investitie de 14 milioane de dolari a UNEP, mii de pasari si pesti s-au intors. Printre masuri se numara asigurarea cu apa potabila pentru localnici, plantarea de stuf pentru a filtra poluarea si deseurile si introducerea de scheme pentru energii regenerabile precum energia solara.

UNEP a mai anuntat ca Irakul isi poate prezenta cazul la Comisia pentru Patrimoniul Mondial cel mai devreme in 2010 si poate obtine listarea anul urmator.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri