Responsabilitatea omului in favorizarea schimbarilor climatice este mai sigura ca oricand, iar temperatura medie a Pamantului va creste cu 0,3 pana la 4,8 grade Celsius pana in 2100, apreciaza expertii din cadrul GIEC in noul lor raport adoptat vineri la Stockholm, preluat de France Presse, informeaza Agerpres.
Grupul Interguvernamental de Experti asupra Evolutiei Climatului (GIEC) si-a revizuit de asemenea in sus estimarile privind cresterea nivelului marii, ce ar urma sa fie intre 26 si 82 de centimetri pana in 2100, conform noului document.
Pentru GIEC, este in prezent “extrem de probabil” ca influenta umana sa fie principala cauza a incalzirii observate incepand cu jumatatea secolului XX, ceea ce echivaleaza cu o certitudine de 95% in terminologia foarte precisa a raportului de circa treizeci de pagini, sinteza a mii de studii stiintifice. In ultimul sau raport, in 2007, aceasta certitudine era de 90%.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, intr-o declaratie video difuzata in timpul unei conferinte de presa, a salutat activitatea GIEC pentru ‘evaluarea sa regulata si impartiala’ privind modificarile climatice.
Acest nou raport va fi esential pentru ca guvernele sa lucreze la realizarea unui acord ambitios si constrangator din punct de vedere legal asupra schimbarilor climatice in 2015”, a spus Ban Ki-moon.
Cu privire la amploarea posibila a incalzirii globale pana la sfarsitul secolului, GIEC a retinut patru scenarii posibile fara a se pronunta cu privire la probabilitatea fiecaruia dintre ele.
Astfel, GIEC estimeaza probabil ca Terra sa se incalzeasca cu 0,3 grade Celsius, in cel mai optimist caz, si 4,8 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol prin raport cu temperatura medie din perioada 1986-2005.
Incertitudinile puternice depind evident mai ales de cantitatile de gaze cu efect de sera ce vor fi emise in atmosfera in urmatorii ani. Pamantul s-a incalzit deja cu circa 0,8 grade Celsius fata de epoca preindustriala.
Numai scenariul bazat pe 0,3 grade ar permite mentinerea cresterii temperaturilor la 2 grade Celsius prin raport cu era preindustriala, obiectiv pe care si l-a asumat comunitatea internationala.
Limitarea modificarilor climatice va presupune reduceri substantiale si durabile ale emisiilor de gaze cu efect de sera”, a insistat, intr-un comunicat, Thomas Stocker, vicepresedintele grupului GIEC.