Alstom si Schlumberger au anuntat, marti, semnarea unui acord de colaborare pentru realizarea de studii de fezabilitate de captare si stocare a dioxidului de carbon emis de centralele electrice, anunta un comunicat al celor doua companii, citat de Agerpres.
Aceste studii inovative vor oferi analize tehnice ale elementelor specifice fiecarei centrale electrice pentru a stabili care dintre acestea pot fi echipate cu sistemele de captare si stocare a CO2 dezvoltate de Alstom. Studiile vor cuprinde de asemenea o evaluare a posibilelor zone de stocare a CO2 precum si evaluarea investitiilor necesare pentru transportul si stocarea CO2.
Studiile sunt destinate sa faciliteze conversia centralelor electrice catre tehnologia de captare si stocare a dioxidului de carbon pentru obtinerea permiselor de mediu necesare si pentru optimizarea perioadelor de implementare pe piata si a costurilor asociate.
"Clientii nostri solicita din ce in ce mai mult sprijin in cadrul tutoror operatiunilor asociate, de la evacuarea gazelor de ardere pana la punctul de stocare, pentru a se asigura de compatibilitatea noilor lor centrale cu tehnologiile de captare si stocare a CO2. Din 2011, realizarea acestor studii de fezabilitate va fi o norma europeana pentru toate centralele electrice pe combustibil fosil. Similar, statul Queensland din Australia a anuntat recent ca nici o centrala pe carbune nu va mai fi autorizata daca nu va indeplini normele de conformare pentru captarea si stocarea CO2", a declarat Andreas Lusch, Senior Vice-Presedinte, Alstom Power Thermal Systems.
Prima generatie de proiecte la scala reala a tehnologiei de captarea si stocarea CO2 (printre care Mountaineer detinut de AEP in SUA si Schwarze Pumpe detinuta de Vattenfall in Germania) a necesitat in egala masura o abordare integrata a ansamblului acestor procese. Acest acord are ca scop oferirea de astfel de servicii integrate, atat pentru centralele existente cat si pentru cele noi.
"Consideram ca acest acord comun va reprezenta o valoare adaugata considerabila pentru clientii nostri, mai ales in ceea ce priveste optimizarea din punct de vedere economic si tehnic a ansamblului de captare, transport si stocare a CO2", a declarat John Tombari, Vice Presedinte Schlumberger Carbon Services.
Acordul dintre Alstom si Schlumberger aduce alaturi experienta celor doi lideri industriali si pionieri recunoscuti in domeniul dezvoltarii tehnologiilor de captare si stocare a CO2. In pozitia sa de lider al furnizorilor de echipamente la cheie pe piata mondiala a energiei, Alstom va aduce know-how in domeniul tehnologiilor de captare post-combustie si oxi-combusite precum si vasta sa experienta de integrator de proiecte.
Schlumberger Carbon Services, deja activ implicat in numeroase proiecte de stocare a CO2 la nivel mondial, va aduce resursele, tehnologia si experienta in gestionarea tuturor fazelor proiectelor de stocare geologica a CO2 In masura in care cele mai multe dintre obiectivele oficiale referitoare la schimbarile climatice preconizeaza reducerea la jumatate a efectelor emisiilor gazelor cu efect de sera pana in 2030, si decarbonizarea completa a sectorului energetic pana in 2050, efortul conjugat al Alstom si Schlumberger aduce azi pe piata o solutie imediata pentru dezvoltatorii de centrale electrice, care trebuie sa se adapteze la aparitia de reglementari noi ce impun acest tip de studii.
Alstom CO2 Capture Systems este cel mai avansat jucator de pe piata dezvoltarii tehnologiei de captare a CO2 Incepand din 2006, parte a strategiei sale de diversificare a produselor, Alstom a anuntat mai multe acorduri cu AEP, Statoil, Vattenfall, E.ON., Total, DOW sau PGE Elektrownia referitoare la testarea tehnologiilor de captare a CO2 in SUA si Europa.
Pana in acest moment, Alstom a inceput exploatarea la cinci proiecte pilot de captare a CO2, cu EPRI si We Energies in Wisconsin, SUA, E.ON in Suedia, Vattenfall in Germania, Total in Franta, si DOW in SUA. Alstom este liderul global in productia de echipamente energetice si al infrastructurilor feroviare si reprezinta etalonul in domeniul tehnologiilor inovative si ne-poluante. Alstom construieste trenurile cele mai rapide la nivel mondial si metrourile automatizate cele mai performante si furnizeaza centrale electrice integrate la cheie cu echipamentele si serviciile conexe indiferent de sursa de energie: hidro, nuclear, gaz, carbune si eoliana.
Grupul are 81 700 angajati in 70 de tari si un carnet de comenzi de 24.6 miliarde de euro in anul financiar 2008/2009. Schlumberger este liderul mondial in domeniul furnizarii de tehnologie, solutii de management integrat al proiectelor si solutii informatice destinate clientilor din industria petroliera si a gazelor. Cu 79.000 de angajati in mai mult de 80 de tari si 140 de nationalitati, Schlumberger ofera cea mai larga gama de produse si servicii pornind de la cercetare pana la productie.
Schlumberger Carbon Services ofera expertiza tehnica, management al proiectelor si tehnologiilor adaptate in vederea solutiilor globale de stocare geologica a dioxidului de carbon respectand considerentele de sanatate, securitate a muncii si mediului. Schlumberger Limited are sediile centrale la Paris, Houston si Haga si a raportat venituri consolidate de 27,16 miliarde dolari, in 2008.