O scoala de voluntariat, de civilizatie si nu in ultimul rand de protejare a naturii, Asociatia Tasuleasa Social si-a strans din nou voluntarii si a plantat 5.000 de puieti in acest weekend in Bistrita-Nasaud. Alin Useriu, presedintele Asociatiei, ne povesteste cum a decurs anul acesta impadurirea de langa Padurea de Ses si ne marturiseste ca principala lui satisfactie este sa-i vada pe voluntarii sai cum fac proiecte pe cont propriu.
Interviu de Roxana Bucata
roxana.bucata@green-report.ro
Ati avut o actiune de impadurire in weekend-ul care a trecut. Care sunt rezultatele?
In weekendul acesta am avut o actiune de impadurire langa Padurea de Ses, in judetul Bistrita Nasaud. Cu cei 5.000 de puieti plantati in acest weekend cu voluntarii nostri s-au facut 30.000 de puieti in acest an.
Cati voluntari au participat la aceasta actiune?
La impadurirea asta am avut 250 de voluntari, in marea majoritate studenti. In total, anul acesta am avut 1.000 de voluntari. In general, sunt aceiasi voluntari cu care lucram la fiecare actiune.
De aceasta data ati avut niste invitati speciali. Despre cine este vorba?
Da, a fost cu noi fotograful Cosmin Bumbut care a vernisat o expozitie inedita de fotografii. El a ales din peste 10.000 de fotografii 50 pe care le-a expus pe copaci. In general, fotografiile erau portrete si imagini de la actiunile noastre, el a surprins, de fapt, activitatea noastra in imagini. Expozitia a fost primita cu mare placere, cel mai incantat a fost chiar fotograful care a spus ca e cea mai faina expozitie a lui. Printre poze se numara si o fotografie a lui facuta de Voicu Bojan care a spus si cateva cuvinte la vernisare. De asemenea, ne-am bucurat de un recital al lui Alexandru Tomescu.
Si actorul Marcel Iures a participat, si nu e pentru prima data. Cum l-ati cooptat in echipa?
Marcel Iures e pentru al cincilea an consecutiv cu noi, a devenit parte din echipa. El spune ca traim cu totii in aceeasi padure. Ne bucuram foarte mult de prezenta lui pentru ca ii motiveaza pe tinerii care vin ca voluntari. Sa-ti puna Marcel Iures mana pe umar si sa-ti dea un sfat este foarte determinant pentru voluntari.
Acesta este cel de-al saselea an cand faceti actiune de impadurire. Care este bilantul pana acum?
In total avem peste 90.000 de puieti plantati. Dar cel mai bun rezultat este faptul ca voluntarii nostri au inceput sa duca mai departe spiritul si sa faca actiuni pe cont propriu. Multi dintre acesti tineri care au venit din alte orase deja au proiecte facute de ei singuri. La noi au facut management de proiect, iar la ei acolo fac proiectele pe care le-au gandit si le-au conceput impreuna cu noi. Am plantat 90.000 de puieti, dar ce se intampla in jurul lor este cel mai important. Este o forma de educatie cu un aspect practic care ii schimba total. Trebuie incurajata aceasta treaba. Cei 90.000 de copaci nu inseamna foarte mult pentru natura, dar componenta de educatie este cea mai valoroasa.
Sunteti multumit de ce ati realizat pana acum?
Da. Sunt foarte multumit pentru ca am inceput activitatile cu vreo cinci oameni, si acum sunt cateva mii de oameni care au participat la ele si deja s-au format sa faca singuri proiecte. Mai mult de atat cred ca nici nu se poate.
Care este principala satisfactie pe care o aveti?
Principala mea satisfactie este ca ei incep sa-si faca singuri proiecte si nu mai au nevoie sa fie impinsi de la spate. Forma asta de voluntariat pe care ei au priceput-o este ceea mi-am dorit eu dintotdeauna. Activitatile noastre au inceput acum 9 ani, dar de 5-6 ani le facem sustinut, iar asta nu inseamna mult timp. Sa formezi o generatie de cateva sute de oameni care fac treaba asta este extraordinar de bine.
In actiunile dumneavoastra va axati in special pe impaduriri?
Nu, de-a lungul vremii am si strans cateva zeci de mii de tone de gunoaie. Principala noastra activitate, de fapt, este sa formam nuclee de societate civila, sa formam grupuri de oameni tineri si liberi care sa-si faca activitatea in societate. Voluntariatul este intr-un fel sau altul donatia pe care trebuie sa o faca orice individ pentru societatea lui si implicit pentru el, iar daca el face donatia mai mare si societatea merge mai bine. Este pur si simplu treapta spre civilizatie. Am fost si la toate inundatille, am facut si restaurari si renovari de scoli prin tara, am mers la zeci de mii de copii cu cadouri, am facut multe activitati.
Aveti de gand sa va extindeti si in alte zone din tara?
Deja ne-am extins, prin tinerii nostri care au proiecte pe cont propriu de colectare selectiva in orase precum Galati, Cluj, Alba Iulia. Este vorba despre continuarea programului nostru Verde003 inceput acum doi ani. Acum, pentru cel de-al treilea an de colectare selectiva voluntarii nostri se descurca singuri.
Foto: Green Report si Andu Novac