Joi a fost facut primul pas pentru proiectul pilot prin care cladirea Palatului Parlamentului va deveni o cladire verde. Prin acest proiect initiat de presedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, in parteneriat cu Green Report, se tinteste schimbarea conceptiei oamenilor si crearea unui cadru legislativ pentru reducerea consumului de energie in cladirile institutiilor publice.
"Ne propunem sa aducem aceasta cladire in situatia de a produce energie", a declarat Iulian Iancu, in deschiderea lucrarilor mesei rotunde organizata la Palatul Parlamentului. El a subliniat ca se pleaca de la un fapt dat: un consum de 16 mii KW/h pe an si o factura la energie de 130 miliarde lei vechi pe an. "Acest consum este echivalentul consumului de energie inregistrat in municipiul Ramnicu Sarat", a explicat deputatul.
Evenimentul organizat joi, a mai aratat presedintele Iulian Iancu, isi propune sa ghideze decizia executivului de a se implica activ prin initiative legislative de eficientizare energetica a cladirilor institutiilor publice. "Modul in care se consuma astazi energia electrica nu mai este sustenabil. Prin acest proiect vrem sa obligam toate institutiile publice sa reduca consumul de energie", a declarat Iulian Iancu.
Iulian Iancu a precizat ca toate etapele pana la finalizarea proiectului, audit, studii de prefezabilitate si fezabilitate, se vor termina in aproximativ un an de zile, incepand de azi, iar odata ce proiectul va fi eligibil fondurile pentru implementarea lui vor veni din fonduri europene.
Gheorghe Olteanu, director general ICEMENERG, institut care s-a oferit sa faca studiile de prefezabilitate si fezabilitate, a recunoscut importanta acestui proiect spunand ca "cladirea Parlamentului este una vizibila, iar lovitura de imagine este de ajuns de mare pentru a trezi uriasul din padure". El a mai subliniat ca trebuie sa apara in Romania un nou set de reguli care sa poata fi implementate referitor la eficienta energetica a cladirilor.
Filippo Cortella, managing director al companiei Dynamica, companie care lucreaza la un proiect pentru implementarea panourilor solare la Palatul Parlamentului, estimeaza ca costurile totale ale instalarii si achizitionarii panourilor care vor furniza energie solara se vor ridica la aproximativ 35-37 milioane euro, iar capacitatea acestora ar putea fi in jur de 1,2 milioane KW/h pe an instalati. Gheorghe Olteanu a declarat, pentru Green Report, ca aceste estimari nu sunt neaparat realiste si ca proiectul pentru inverzirea Casei Poporului va antrena mai multe companii astfel incat pretul sa fie unul cat mai redus.
La masa rotunda de astazi au fost invitati specialisti si directori ale unor companii care propun intr-o discutie deschisa solutii pentru inverzirea Palatului Parlamentului.