Sediul legislativului roman va deveni „cladire verde” in urma certificarii de catre o asociatie internationala, prin intermediul proiectului „Parlamentul Verde”.
In luna iunie, proiectul „Parlamentul Verde” include o serie de conferinte publice, dedicate atat implementarii primelor actiunilor de transformare a Palatului Parlamentului in cladire verde, cat si demararii unui program de informare a personalului Parlamentului si demnitarilor.
Astfel, Comisia pentru administratie publica si echilibru ecologic in parteneriat cu Asociatia Green Revolution organizeaza urmatoarele conferinte: “Energie – Solutii viabile pentru Palatul Parlamentului” in data de 11.06, Deseuri si consumabile in data de 18.06 si „Apa si canal” in data de 25.06.
Consumul redus de energie, diminuarea pierderilor de caldura, surse ecologice de alimentare cu energie, reciclarea hartiei folosite si achizitia de produse ecologice vor aduce Parlamentului certificatul LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).
Impactul acestor transformari asupra mediului este semnificativ, actionand atat asupra reducerii gradului de poluare a mediului de catre cladirile traditionale, cat si prin adoptarea unui consum rational, eficient al resurselor naturale.
„Casa Poporului este a doua cladire ca marime din lume si consuma cat un mic oras. Transformarea Palatului Parlamentului intr-o cladire prietenoasa cu mediul inconjurator aduce un dublu castig. In primul rand vom creste calitatea mediului, prin `inverzirea` unui poluator destul de mare. In doilea rand, vom transmite un semnal important asupra necesitatii de a ne proteja mediului, dar si asupra faptului ca acest lucru este posibil”, a declarat Sulfina Barbu, presedinte al Comisiei de administratie publica si echilibru ecologic.
Prin implementarea proiectul Parlamentul Verde, sediul legislativului va reduce semnificativ deseurile si va colecta selectiv, reducand in paralel costurile pentru echipamente, materiale si energie, acestea avand la baza principii ecologice de producere.