Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Paiele, sursa importanta de biocombustibili

Paiele de grau, secara, orz, ovaz sau orez pot constitui o importanta sursa de materie prima pentru productia de biocombustibili.

Utilizarea peletilor din paie de cereale la centralele mari, cu o putere de peste 100 kw, nu deterioreaza focarul centralei termice respective, iar puterea calorica este foarte apropiata de cea a peletilor fabricati din materiale lemnoase.

Sursele de paie de cereale sunt mult mai numeroase si in continua crestere fata de cele de lemn, care scad.

Procesarea paielor pentru transformarea lor in pelet sau brichete, biocombustibilii solizi regenerabili, urmareste in general acelasi flux tehnologic, asemanator celui pentru materialele lemnoase.

„Exista insa o perceptie eronata, cultivata in special de agricultori, cu privire la umiditatea apaielor, si anume conceptia ca acestea au un continut scazut de umiditate si, prin urmare, nu mai necesita uscarea inainte de a intra in masina de peletizat sau brichetat. In realitate, un balot de paie are o foarte mare fluctuatie a procentului de umiditate, chiar si in perioada verii. In concluzie, exista portiuni cu umiditati cuprinse intre 7% – 10 % dupa cum exista si portiuni cu umiditati cuprinse intre 14% – 18%. Nu in ultimul rand va trebui retinut ca, daca paiele de cereale sunt relativ usor de procesat in vederea obtinerii biocombustibililor, nu toate paiele si resturile agricole pot fi utilizate in aces scop”, spune Sebastian Radu, grupul de firme Seba Energy.

Seba Energy asigura consultanta, elaboreaza proiecte, executa echipamente tehnice, furnizeaza "la cheie" si implementeaza proiecte complexe in domenii de activitate care sunt legate in mod direct sau indirect de convertirea biomasei in energie si asigurarea unui mediu de viata mai curat.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri