Agricultura ecologica in Parcul National Muntii Macinului

Circa 15 fermieri tulceni care practica agricultura ecologica pe terenuri aflate in imediata vecinatate a Parcului National Muntii Macinului isi vand produsele ecologice in strainatate la preturi de doua ori mai mari decat cele din Romania, potrivit Agerpres.

In urma cu aproape un an, in cadrul unui proiect derulat de Administratia Parcului, fermierilor din comunele din apropierea ariei naturale rezervate li s-au prezentat beneficiile practicarii agriculturii ecologice, doar 15 fermieri din Macin, Greci si Cerna acceptand sa isi omologheze produsele ca fiind ecologice si sa semneze contracte cu firme din Olanda, Danemarca si Germania.

"Localnicii cultiva traditional de 300 de ani, insa, ca sa isi poata vinde produsele cu eticheta de ecologic, trebuie sa le omologheze si sa realizeze conversia culturilor. Cel mai greu a fost sa-i
convingem pe oameni ca facand acelasi lucru pe care-l fac de multi ani, vor putea sa-si vanda produsele la preturi de aproape doua ori mai mari si reusita noastra a fost atunci cand le-am gasit piata de desfacere", a declarat directorul Parcului, Viorel Rosca.

In plus, in apropierea localitatii Greci, o firma daneza va construi un depozit pentru cerealele ecologice produse in apropierea parcului. "Faptul ca in zona Parcului si in vecinatate se cultiva ecologic ne asigura ca oamenii protejeaza mediul fara a-si propune asta. Interesul nostru a fost sa promovam o astfel de agricultura ca omul sa simta ca Parcul National poate sa-l ajute sa gaseasca alternative de valorificare mai buna a produselor", a afirmat directorul Rosca.

In momentul de fata cei 15 fermieri cultiva circa 1.000 de hectare cu grau, orz si secara, la nivel national judetul Tulcea fiind recunoscut drept unul din judetele cu cel mai mare potential pentru agricultura ecologica.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri