Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a chemat in instanta cateva agentii locale de protectie a mediului, precum si Agentia Nationala de resort, in urma constatarii ca respectivele institutii au dovedit lipsa de transparenta si au acordat ilegal avize de mediu pentru derularea unor activitati economice, precizeaza un comunicat de presa al CRJ, citat de Agerpres.
Procesul de monitorizare si sesizarile in instanta s-au derulat in cadrul proiectului "Evaluarea impactului asupra mediului (EIM) si evaluarea strategica de mediu (ESM) – proces de transpunere si implementare la nivelul factorilor implicati", finantat de UE prin programul PHARE 2006 – "Cresterea Rolului Societatii Civile in procesul de integrare a Romaniei /Componenta 2-Democratie, protectia mediului, protectia consumatorului, dialog social, aspecte de gen si ocuparea fortei de munca".
Partenerii CRJ in acest proiect sunt organizatiile "Justice and Environment" si Fundatia "TERRA Mileniul III". "Institutiile chemate in judecata de CRJ sunt Agentia de Protectie a Mediului (APM) Arad, Agentia de Protectie a Mediului Iasi si Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM), impotriva carora CRJ a facut plangere pentru raspuns nelegal la solicitari de informatii publice de mediu.
APM Iasi si ANPM au trimis informatiile publice solicitate de CRJ abia dupa ce au primit citatia de prezentare in instanta. Procesul cu cele doua agentii nu a mai avut loc", precizeaza comunicatul. De asemenea, CRJ a formulat plangere prealabila si actiune in instanta impotriva APM Brasov pentru emiterea acordului de mediu in cazul SC Pestera Liliecilor SRL, societate ce doreste sa construiasca o pensiune in interiorul Parcului National Piatra Craiului (arie protejata).
CRJ a constatat ca APM Brasov a emis acordul de mediu fara a respecta legislatia privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului. Un alt caz este plangerea prealabila impotriva avizului de mediu emis de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Cluj pentru Planul urbanistic zonal si Regulamentul de Urbanism "Ansamblu de locuinte in Cluj Napoca, Colina de Sud, zona Valea Plesca – Faget Izvor".
CRJ a observat ca acest ansamblu de locuinte este amplasat intr-un sit de importanta comunitara (Natura 2000) – arie naturala protejata pentru unicitatea florei si faunei. S-a mai constatat ca nu s-a facut o informare corecta a publicului interesat si nu au fost comunicate la timp informatiile de mediu referitoare la acest plan, adauga comunicatul CRJ.