Padurile din Noua Guinee vor disparea pana in 2021

Timp de 30 de ani, imaginile din satelit au aratat ca padurile tropicale din Papua Noua Guinee (PNG) se distrug atat de rapid incat, pana in 2021, cele mai multe dintre ele vor disparea, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din PNG si Universitatea Nationala din Australia. Papua Noua Guinee detine a treia cea mai mare padure tropicale din lume, dupa Amazon si Congo, motiv pentru care guvernul intentioneaza sa ia cele mai bune masuri de conservare a acestor paduri, mai ales prin reducerea emisiilor cu efect de sera.

PNG a dat unda verde la exploatarea padurilor sale, iar scopul noului raport este de a critica angajamentul guvernului pentru salvarea padurilor din zona de sud a Pacificului. "Padurile din Papua Noua Guinee sunt exploatate in mod frecvent si risipitor, fara a lua in considerarea consecintele de mediu si cu complicitatea, cel putin pasiva, a autoritatilor. Or fi sustinand oficialii ca isi doresc ca tarile bogate sa plateasca pentru conservarea padurilor insa, daca permit multinationalelor sa ia tot ceea ce este accesibil, nu vor ramane decat niste soluri care nu vor mai putea fi niciodata exploatate", a declarat directorul Universitatii din PNG, Phil Shearman.

Distrugerea padurilor reprezinta 20 de procente din emisiile generate de om, deci conservarea acestora este vitala pentru limitarea noxelor cu efect de seara. Noul raport, care arata evolutia padurilor din Papua Noua Guinee din 1972 pana in 2002, a descoperit ca padurile accesibile au fost reduse cu o rata de 362.000 de hectare (895.000 acri) in 2001 sau circa 1,41 procente din suprafata de paduri a tarii.

In 1972, PNG avea 38 milioane de hectare de padure tropicala, care acoperea 82% din suprafata tarii. Intre 1972 si 2002, in jur de 15 procente din padurile tropicale au fost defrisate. In 2002, padurile din PNG
acopereau 33 milioane hectare sau 71% din suprafata tarii. Pana in 2021, raportul estimeaza ca va fi distrus complet un procent de 53% din padurile din PNG.

"Papua Noua Guinee este inca una dintre cele mai bogate zone in paduri tropicale din lume. Pentru prima oara, avem dovezi cu privire la ceea ce se petrece in padurile de aici. Guvernul ar putea sa aiba o contributie semnificativa in eforturile de combatere a schimbarilor climatice. Este interesul lor sa faca acest lucru, mai ales ca autoritatile sunt criticate pentru pierderile din suprafata de padure", a mai spus Shearman.

spot_img

Ultimele știri