Adevarul: Inventie: cuptorul care-ti face friptura doar cu energie de la soare

Poti gati mancare si la un cuptor ieftin si simplu, care foloseste energie solara, recent inventat de Jon Bohmer. Intr-un interviu pentru ziarul „Adevarul“, inventatorul norvegian al „cutiei solare“ spune cum ar putea trei miliarde de oameni sa isi reduca emisiile de carbon.

Adevarul: Cum s-a nascut ideea care a dus la conceperea cuptorului solar „Kyoto Box“?

Jon Bohmer: Am tot cautat de-a lungul anilor o solutie viabila pentru conceperea acestui cuptor solar. Dupa ce am incercat tot felul de variante foarte scumpe si complicate, m-am hotarat sa apelez la cea mai ieftina solutie, bazata pe cel mai simplu mecanism.

Punctul meu de plecare a fost „cutia fiebinte“ inventata de Sausseur in anul 1767, doar ca eu am folosit cartonul ca material pentru realizarea cuptorului solar. In prezent, am conceput o versiune din plastic pentru productia de masa, care are un termen de utilizare mult mai mare.

Spune-ne pe scurt cum functiona „cutia fierbinte a lui Saussure“ si cum ai adaptat aceasta idee pentru conceptul tau.

Horace de Saussure a construit precursorul panoului solar de astazi, adica o cutie simpla din lemn, cu interiorul vopsit in negru si acoperita cu o sticla. In felul asta s-a atins o temperatura de 87 de grade Celsius.

„Cutia solara“ este facuta din carton si folii de aluminiu

Aparatul meu este format din doua cutii de carton puse una-ntr-alta si foloseste folii reflectorizante de aluminiu si vopsea neagra, pentru a maximiza absorbtia de energie solara. Temperatura maxima poate ajunge si la 100 de grade, ceea ce inseamna ca apa este sigur sterilizata. 6.000 de oameni din tarile in curs de dezvoltare mor zilnic de boli cauzate de apa infectata.

Ai de gand sa produci cutiile solare pentru vanzare?

Firma pe care am infiintat-o si care are ca domeniu de activitate gasirea de alternative energetice viabile va deschide in luna august a acestui an magazinul online Kyoto Store. Prin intermediul internetului voi vinde in principal acea versiune din plastic a cutiei solare Kyoto, mult mai rezistenta.

Care sunt preturile produselor inovatoare pe care incerci sa le pui pe piata?

Cuptorul solar in forma initiala pe care am conceput-o, din carton, costa sase dolari. Cutia solara Kyoto din plastic e cam de doua ori mai scumpa, ajunge la 15 dolari. Oricum, aceasta din urma are o durata de functionare de zece ori mai mare decat cutia solara din carton si are eficienta energetica superioara.

Anul acesta, premiul intai in cadrul concursului international “Climate Change Challenge”, initiat de publicatia britanica “Financial Times”, te-a facut cunoscut in intreaga lume. Ce beneficii au urmat dupa acest succes?

A fost incredibil faptul ca dupa festivitatea de premiere am primit dintr-odata mii de e-mailuri de la oameni din toata lumea, inclusiv de la jurnalisti de la cele mai cunoscute publicatii. In afara de asta, cei 75.000 de dolari au fost bineveniti. Acum imi va fi mult mai usor sa finalizez proiectul pentru distribuirea produselor la nivel international.

Ce perspective ai pe viitor? Exista proiecte noi dupa finalizarea proiectului de vanzare in masa a cuptoarelor solare?

Avem vreo 30 de proiecte in curs de finalizare. Mai nou, vrem sa dezvoltam un software prin care telefoanele mobile sa comunice cu internetul in asa fel incat sa ne ajute la monitorizarea cantitatii de emisii de carbon generate de fiecare gospodarie.

„Afacerile «verzi», profit garantat“

Cand a inceput sa te preocupe protejarea mediului prin alternativele energetice?

Am crescut la o ferma din Norvegia, unde tatal meu avea mai multe afaceri. Prin anii ’70 se ocupa printre altele si de reciclarea hartiei. Am invatat de pe atunci ca afacerile „verzi“ pot aduce pe langa protectia mediului si cel mai mare profit. In 1993 am ajuns in Kenya, unde m-am stabilit in urma casatoriei cu o localnica de aici, pe care am cunoscut-o ca turista in Norvegia. In randul kenienilor am obsevat multe nevoi neimplinite, asa ca am inceput sa ma gandesc la solutii simple.

Kenyenii au fost receptivi la inventia ta?

Oamenii din Kenya folosesc cuptoarele solare de multi ani, mai ales in centrele pentru refugiati, dar pe acelea foarte scumpe si greu de transportat. Cei mai multi insa taie copacii pentru focul la care isi gatesc mancarea. De aceea sper ca sistemele solare pentru gatit inventate de mine vor ajunge si in randul lor.

Ai mai inventat ceva inainte de cuptorul solar?

Prima oara am construit o pompa de apa pe care am incercat sa o vand cu zece dolari la organizatiile neguvernamentale de acolo. Din pacate, m-au refuzat si au continuat sa amenajeze pompe de apa care costau circa 3.000 de dolari. Acesta a fost primul meu soc!

De atunci, am realizat ca numai sectorul privat poate ajuta populatia. Din punctul meu de vedere, in cele mai multe situatii, guvernele si organizatiile neguvernamentale creeaza doar terenul propice pentru coruptie. In Africa, majoritatea oamenilor sunt mici negustori si fac afaceri zilnic.

Profil Jon Bohmer

-Inventatorul de origine norvegiana are 42 de ani si a absolvit magna cum laude Universitatea Berkeley din California, in 1986.

-La un an dupa absolvire, in 1987, isi deschide prima firma, Scala Inc., care astazi este lider mondial pe piata de retail pentru softuri destinate sistemelor digitale. Compania are birouri, in prezent, in sase tari.

-In 1993 se casatoreste si se stabileste in Kenya. In prezent are trei copiii.

-In 2006 infiinteaza compania Kyoto Energy, prin care si-a propus sa promoveze energia solara ca sursa pentru satisfacerea nevoilor populatiei din tarile subdezvoltate sau in curs de dezvoltare. Compania vine pe piata cu produse care au la baza ideile ingenioase ale lui Bohmer.

-Anul acesta, cuptorul solar inventat de Bohmer a castigat premiul intai, in valoare de 75.000 de dolari, la competitia internationala de proiecte eco lansata de publicatia britanica „Financial Times“.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri