Adevarul: Banii din taxa auto zac in Trezorerie

Taxa pe poluare a adus la Administratia Fondului pentru Mediu 1,4 miliarde de lei in ultimii doi ani. Din acestia s-au cheltuit doar 12% anul trecut, iar anul acesta nimic. Banii stau la dospit, cu dobanda mica, in Trezoreria Statului. Reprezentantii Fondului declara ca au multe programe in desfasurare.

Vanzarile de masini noi au inceput sa scada, iar cele de autoturisme second-hand din import sa creasca, dupa modificarea taxei.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), a adunat numai anul trecut, aproximativ 900 de milioane de lei din taxa pe poluare. Din acesti bani, AFM a folosit, in 2008, 12% din suma adunata, fonduri ce au fost cheltuite pentru programul „Rabla” si pentru imbunatatirea mediului prin crearea de spatii verzi in localitati.

Astfel, s-au cheltuit in jur de 110 milioane de lei. Restul sumei, cu putin sub 800 de milioane, se afla in Trezoreria Statului. Pentru implementarea „Programului de innoire a parcului national auto” s-au alocat 120 de milioane de lei, bani nerambursabili, din care au fost utilizati, de la AFM, aproximativ 90 de milioane de lei, iar numarul masinilor prevazute a fi scoase din uz era de 40.000. Dintre acestea s-au scos din circulatie 30.000 de masini vechi, ce poluau mediul. Potrivit datelor furnizate de AFM, „acest program a fost incheiat in procent de 76%, restul de autoturisme, aproape 10.000, nefiind utilizate din impedimente de natura tehnica, intampinate din partea producatorilor”.

Un singur parc finantat integral

Un alt program finantat din taxa pe poluare este cel destinat dezvoltarii si modernizarii parcurilor. Beneficiarii acestui proiect sunt primariile din toata tara. Pentru anul trecut, au fost aprobate circa o suta de proiecte, in valoare totala de aproape 60 de milioane de lei, dintre care a fost finantat integral unul singur, ce are o valoare de 940.000 lei. Tot in 2008, cand au fost finalizate 38 de proiecte pe spatii verzi, ce au fost incepute in 2007, Fondul a alocat din banii incasati pe taxa, in 2008, aproape 18 milioane de lei.

Programe in desfasurare

„Acesti bani sunt in Trezorerie, dar vor fi reportati si folositi pentru finantarea acelorasi tipuri de proiecte. Programele pentru care Fondul pentru Mediu aloca bani sunt multianuale si sunt finantate pe masura ce se deruleaza”, sustine Cornel Brezuica, directorul-adjunct Directiei de Buget-Finante din Administratia Fondului pentru Mediu.

Aproape toti banii adunati anul trecut din taxa pe poluare zac in Trezorerie si asteapta sa fie distribuiti pentru programe deja aprobate sau aflate in curs de derulare. Anul acesta, au fost atrasi alti bani din taxa auto, suma ridicandu-se la peste un miliard de lei pana la sfarsitul lunii septembrie. Acesti bani sunt destinati innoirii parcului auto, spatiilor verzi, impaduririlor, programului „Casa Verde“ si producerii energiei regenerabile. „Proiectele urmeaza sa fie finantate si din banii incasati in acest an, dar si din banii adunati anul trecut din taxa auto. Atat suma totala stransa in acest moment la Fond, cat si banii ce vor fi incasati sunt repartizati pe proiecte de mediu cu o durata de implementare de trei ani”, mai spune Cornel Brezuica.

Ecotaxa, aproape 4 milioane de lei

Ecotaxa sau taxa pe pungi a inceput sa fie achitata de agentii economici la inceputul lunii februarie, anul acesta. Pana la sfirsitul lunii octombrie, suma incasata a fost de aproape patru milioane de lei. Reprezentantii AFM sustin ca din acesti bani vor fi finantate 16 programe, dintre care cele destinate prevenirii poluarii, reducerii nivelurilor de zgomot, gestionarii deseurilor, inclusiv a celor periculoase, impaduririi terenurilor degradate din zonele defrisate sau inchiderii iazurilor de decantare din sectorul minier.

Fondul de Mediu ia bani din 16 taxe

In opt ani de existenta, veniturile Fondului au atins 2,5 miliarde de lei. La aceasta se adauga taxa pe pungi sau ecotaxa, colectata din luna februarie a acestui an pana in luna octombrie. Valoarea totala a taxei pe pungi se ridica la aproape 4 milioane de lei.

Numarul total al taxelor din care se aduna bani la Fond este de 16. Acesti bani vin si din contributii rezultate din vanzarea deseurilor metalice, din taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera, ce sunt datorate de operatorii economici. Dar si din donatii, din sponsorizari, din asistenta financiara din partea persoanelor fizice sau juridice romane sau straine si a organizatiilor sau organismelor internationale ori din cuantumul taxelor pentru emiterea avizelor, acordurilor si a autorizatiilor de mediu.

Sumele disponibile, considerate ca excedent, colectate la bugetul AFM in anul 2008, se afla in Trezoreria Statului si, pentru a nu alimenta suplimentar deficitul bugetar, s-a stabilit ca AFM sa primeasca accesul, treptat, la sumele indreptatite, incepand cu prima rectificare bugetara din anul 2009.

Istoria taxei auto

Guvernul a decis, in luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe. Aceasta a inlocuit taxa de prima inmatriculare. Taxa a fost redusa cu o treime raportat la valoarea triplata aplicata incepand cu 15 decembrie 2008, ajungand astfel la un nivel dublu fata de suma perceputa la data introducerii taxei pe poluare auto, in iulie 2008.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri