Adevarul: Viitorul Pamantului depinde de o cifra

Mentinerea sub control a emisiilor de dioxid de carbon este vitala pentru soarta omenirii, sunt de parere expertii internationali. Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a prezentat public un scenariu privind reducerea emisiilor de carbon din zona cu cel mai mare impact: producerea energiei.

Scenariul a fost elaborat in vederea Conferintei ONU asupra schimbarilor climatice, care va avea loc in decembrie, la Copenhaga, pentru a permite expertilor sa isi exprime parerile asupra viabilitatii acestui proiect.

In principiu, autorii studiului au pornit de la ideea ca tinta pentru limitarea emisiilor de carbon in atmosfera trebuie fixata la 450 parti per milion (ppm).

Desi limita dincolo de care intervin schimbari climatice este de 350 ppm, expertii sunt de parere ca, in actualele conditii, aceasta nu poate fi atinsa. In prezent, concentratia de dioxid de carbon din atmosfera este de 390 ppm. La 450 ppm emisii de carbon in atmosfera, temperatura globala va creste, dar numai cu doua grade Celsius, limita care este considerata acceptabila.

Criza economica a fost de folos

Directorul executiv al AIE, Nobuo Tanaka, a afirmat ca emisiile de carbon in ultimul an au fost mai mici cu 5% decat se estima, chiar si in absenta unor masuri antipoluare, datorita reducerii activitatii economice, cauzata de criza globala. El a afirmat ca aceasta reducere trebuie privita ca o oportunitate pentru masuri care sa conduca la un viitor cu energii curate.

In 2007, energeticienii se fac vinovati de 41% din carbonul eliberat in atmosfera, care atinge aproape 29 de miliarde de tone. Proiectiile pentru anul 2030 prevad cresterea acestui procentaj pana la 44%, dintr-o cantitate mult mai mare de carbon, de peste 40 de miliarde de tone. Scenariul elaborat de AIE prevede scaderea, pana in 2030, a cantitatii de carbon emis in atmosfera, la 26,4 miliarde de tone, din care poluarea provenita din producerea energiei sa ocupe doar o treime.

„Mesajul este simplu si direct: daca lumea va continua sa functioneze pe baza actualelor politici in privinta energiei si climatului, consecintele schimbarilor climatice vor fi severe. Energia este in miezul problemei si, din acest motiv, trebuie sa fie si in miezul solutiei”, a subliniat directorul executiv al AIE.

Incalzirea globala, o problema a tuturor

Romanii au inceput sa devina si ei constienti de impactul poluarii asupra climei. Sute de elevi suceveni au tinut sa marcheze Ziua Internationala pentru Climat, la sfarsitul lunii octombrie, printr-o actiune speciala care sa atraga atentia asupra pericolelor incalzirii globale. Elevii s-au asezat in parcarea unui complex comercial, in asa fel incat sa formeze numarul 350.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri