Adevarul: Un nou Soare va rasari pe pamant francez

Cercetatori din toate colturile lumii lucreaza in Franta la primul reactor nuclear din istorie care nu va genera deseuri radioactive. Cea mai avansata tehnologie din toate timpurile va imita modul in care Soarele genereaza energie, fara a polua mediul inconjurator.

Sudul Frantei, cu parfum de lavanda, vin si trufe, a fost dintotdeauna un magnet pentru cei care se inchinau la Soare. Pe de alta parte, francezii sunt cei mai mari producatori de energie nucleara din Europa. De aceea, nu foarte departe de Coasta de Azur, o echipa internationala de cercetatori construiesc masinaria care va reinventa Soarele.

Primul reactor de fuziune nucleara va fi gata in anul 2018, dar estimeaza ca furnizarea efectiva a energiei curate va fi posibila abia peste 35 de ani. In acest timp, cheltuielile vor depasi 10 miliarde de euro.

Cel mai mare proiect stiintific va fi eco

Reactorul ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) va utiliza, pentru producerea energiei electrice, reactia de fuziune nucleara, aceeasi care are loc in Soare si in alte stele. Daca reactoarele de fisiune, utilizate de cateva decenii in centralele nucleare, produc energie prin scindarea nucleului atomic, tehnologia ITER va genera energie invers, prin combinarea nucleilor atomici.

„Energia este produsa fara a elimina in aer gazele de sera si fara a genera deseuri radioactive”, spun cercetatorii. Pentru obtinerea acesteia sunt disponibile resurse in mari cantitati, precum apa de mare. Din aceste motive, fuziunea nucleara este privita ca sursa de energie a viitorului si ca una dintre cele mai sigure modalitati de a reduce dependenta de combustibili fosili. „Hidrogenul nu are limite. Odata ce reactia va functiona, ea va rezolva pro­blema energiei pentru tot­deauna”, a concluzionat cercetatorul Bas Pease.

Proiect controversat

Reactorul ITER a fost initiat in 1985. Locul pentru construirea reactorului experimental a starnit dispute intre Japonia si Franta, ce au provocat mari intarzieri in derularea proiectului. Uniunea Europeana a sprijinit demersul Frantei de a amplasa reactorul la Cadarache, in apropiere de Marsilia, in timp ce Japonia intentiona sa-l construiasca in localitatea Rokkasho, din nordul arhipelagului. Dupa dispute ce au durat peste un an, oferta Frantei a fost aprobata printr-un acord semnat la Moscova in 2005.

In prezent, proiectul este sustinut de Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Rusia, China, Coreea de Sud si de India. Multi sceptici spun ca banii cheltuiti pe aceste experimente sunt doar o risipa nejustificata, atata vreme cat obiective mai simple, precum energia eoliana sau solara, pot fi dezvoltate cu succes. Alte voci sustin ca daca proiectul reuseste, acesta va asigura energie pentru 1.000 de ani, dar daca “bubuie”, UE va pierde cel putin o stea…

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri