Adevarul: Ultimatum european pentru Ministerul Mediului

Comisia Europeana avertizeaza intr-o scrisoare ca Romania mai are la dispozitie doar doua luni pentru refacerea listei cu ariile protejate. Daca nu se va respecta termenul, riscam amenzi substantiale. Ministerul condus de Nicolae Nemirschi a blocat functionarea Agentiei Nationale pentru Arii Protejate, institutie ce ar trebui sa faca proiecte pe fonduri europene.

In perioada decembrie 2007 – ianuarie 2008, Ministerul Mediului a trimis Comisiei Europene (CE) primele liste cu siturile nationale Natura 2000 (reteaua de arii protejate de pe teritoriul Uniunii Europene).

In luna iunie 2008, reprezentantii Ministerului Mediului, ai organizatiilor neguvernamentale de mediu si cei ai Comisiei Europene s-au intalnit pentru a face o analiza detaliata a listelor. In urma negocierilor, CE a decis ca Ministerul Mediului trebuie sa faca inventarieri pentru completarea retelei Natura 2000 cu noi situri desemnate si pentru extinderea suprafetelor speciale avifaunistice din cadrul zonelor protejate Natura 2000, pe care sa le prezinte Comisiei pana in septembrie 2008.

Guvernul tace cand vine vorba de Natura 2000

In prezent, in Romania sunt desemnate 381 de situri Natura 2000, ce ocupa 17,84 % din suprafata tarii, un procent prea mic, potrivit CE. In 2007-2008, reprezentantii Coalitiei ONG Natura 2000 au facut cercetari proprii in scopul desemnarii siturilor Natura 2000, in urma carora au constatat si faptul ca anumite habitate si specii nu sunt suficient protejate.

Acest lucru a fost subliniat in cadrul negocierilor din iunie 2008, moment in care Ministerul Mediului se angajase sa colaboreze pe viitor cu ONG-urile, pentru facilitarea demersurilor de monitorizare si control a activitatilor de pe teritoriul suprafetelor protejate de lege.

„Pentru ca de atunci nu am primit niciun semn de la reprezentantii ministerului, in luna aprilie a acestui an le-am trimis prima scrisoare, prin care am solicitat o intalnire in cadrul careia sa dezbatem problemele legate de ariile protejate“, spune Erika Stanciu, reprezentant al Coalitiei ONG Natura 2000.

In lipsa unui raspuns, in luna mai, Coalitia a trimis o a doua scrisoare. Raspunsul a venit, insa preciza faptul ca intalnirea ceruta nu poate fi organizata. „In iunie am trimis si a treia scrisoare, iar in final ne-am hotarat sa trimitem o sesizare Comisiei Europene referitoare la incercarile zadarnice de comunicare cu ministerul pe problema ariilor protejate“, a mai spus Stanciu.

Cai salbatici pe un sit protejat din Transilvania

Oficialul Comisiei Europene care raspunde de siturile Natura 2000 din Romania, Ctibor Kocman a raspuns ca in septembrie 2009 asteapta de la Ministerul Mediului lista imbunatatita cu siturile Natura 2000, iar in cazul in care aceasta nu va fi primita la termenul stabilit, Comisia Europeana va initia demersurile pentru procedura de infringement (incalcarea Tratatului de aderare).

„Noi am trimis incurajari Guvernului roman pentru o buna colaborare cu organizatiile de mediu, dar se pare ca totul a fost un esec“, se mai mentioneaza in scrisoarea semnata de Kocman.

Abia in 2008, Guvernul a aprobat infiintarea Agentiei Nationale pentru Arii Protejate (ANAP), in subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Conform obligatiilor Romaniei, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, ANAP ar fi trebuit sa functioneze incepand din anul 2007.

Pana in prezent, institutia a dobandit un sediu in Brasov si are doar trei angajati. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustinea in aprilie ca posturile sunt blocate in contextul crizei economice si, pentru ca abordarea privind ariile protejate nu ar fi justa, agentia va fi reorganizata in subordinea Ministerului.

Tergiversarea unui raspuns concret

Nicolae Nemirschi declara la inceputul lunii iunie ca legislatia privind ariile protejate este o prioritate a ministerului si ca va face toate demersurile pentru ca Agentia Nationala de Arii Protejate sa devina cat mai repede functionala.

Nicio schimbare la inceputul acestei luni, cand oficialii Ministerului au evitat un raspuns concret: „Ministerul Mediului este constient de stadiul in care se afla Agentia Nationala pentru Arii Protejate si ia in considerare toate posibilitatile pentru deblocarea urgenta a situatiei“, a declarat, pentru „Adevarul“, Izabela Caragea, consilier in Ministerul Mediului.

In Romania mai traiesc numai cativa zimbri, in rezervatii

In afara de problema desemnarii ariilor protejate Natura 2000, Erika Stanciu spune ca foarte importanta este si actiunea de cartografiere a terenului din interiorul zoneler delimitate. In Romania vin tot mai multi investitori romani care vor sa cultive teren. Stanciu a explicat ca, in acest context, se ajunge la trei situatii critice.

Fie investitorul cumpara terenul, iar in momentul in care solicita aprobarile i se spune ca aria respectiva este protejata si ca nu poate cultiva; fie cumparatorul terenului distruge zona prin cultivare pentru ca autoritatile au emis aprobarile in necunostinta de cauza, iar in acest caz Guvernul este cel care raspunde in fata Comisiei Europene; fie cumparatorul afla de la inceput ca terenul vizat face parte dintr-un sit Natura 2000, dar pentru ca Ministerul Mediului nu a realizat inca regulile de exploatare a acestor zone, comunitatea va pierde un investitor.

Legislatia europeana impune si anumite restrictii privind activitatile ce se pot desfasura pe terenurile incluse in ariile protejate. Cei care sunt vizati de restrictiile respective – agricultori, investitori – ar trebui sa primeasca despagubiri, dar nici pana acum nu a fost stabilit modul in care se pot primi acesti bani.

2007, prima avertizare de la UE

Comisia Europeana a transmis Romaniei, in vara anului 2007, o atentionare privind declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului de aderare) din cauza nerespectarii obligatiilor referitoare la biodiversitate. Mai exact, Romania nu desemnase, la acea data, Zonele Special Amenajate pentru pasarile salbatice si pentru pasarile migratoare.

Potrivit „Directivei Pasarilor“, statele din Uniunea Europeana trebuie sa delimiteze aceste zone, sa asigure locuri de iernat pentru pasari si spatii de oprire pe rutele de migratie. Adoptarea imediata a unei Hotarari de Guvern care a reglementat aceste aspecte a dus la oprirea procedurii de infringement, insa Executivul de la Bruxelles a atras atentia asupra faptului ca biodiversitatea ramane un domeniu sensibil pentru noi.

spot_img

Ultimele știri