Panourile solare sau fermele eoliene sunt doar doua dintre sursele de energie regenerabila in care UE investeste miliarde de euro. Cele 27 de natiuni europene intentioneaza sa cheltuiasca anual mai multi bani pentru tehnologiile „curate” decat Japonia, China si Statele Unite.
Uniunea Europeana (UE) a lansat o campanie de triplare a fondurilor destinate dezvoltarii energiilor regenerabile, informeaza Reuters. Prin alocarea a 8 miliarde de euro de catre Comisia Europeana, statele comunitare intra in competitie in acest moment cu Japonia, China si Statele Unite ale Americii, ale caror investitii in industria „verde” sunt considerabile.
„Nu avem de ales, trebuie sa ramanem competitivi si la acest nivel, iar schimbarile climatice ne obliga sa stopam emisiile poluante prin exploatarea resurselor energetice alternative”, a spus comisarul european Janez Potocnik. Expertii pe mediu considera ca folosirea energiei solare, pe langa faptul ca reduce cu 30% emisiile poluante, va aduce in urmatorii zece ani un profit de 16 miliarde de euro la nivel comunitar.
„Orasele verzi” fac parte deja din strategiile de mediu ale UE, iar arhitectii vor construi peste 15 milioane de cladiri eco pe continentul european. „Investitiile in cladirile ecologice reprezinta cheia relansarii economice a Europei. Constructorii si arhitectii trebuie sa se reorienteze spre case dotate cu panouri solare, iar materialele folosite la izolarea termica trebuie sa fie ecoperformante”, se arata intr-un raport al UE, dat de curand publicitatii.
Cladirile eco relanseaza economia
Strategia de exploatare pe scara larga a energiilor alternative va aduce cu sine creare a cel putin doua milioane de locuri de munca. Vor aparea insa si proteste din partea producatorilor de energie conventionala, deoarece aria lor de actiune va fi limitata cu cel putin 11%. Castigul este insa cu mult mai mare din punctul de vedere al protejarii mediului si al stoparii schimbarilor climatice.
Planul UE mai prevede diminuarea dependentei de petrol cu 80%, cat si reducerea nivelului gazelor cu efect de sera cu 80% pana in anul 2050. Uniunea Europeana va investi in urmatorii zece ani 22 de miliarde de euro numai in cercetare pentru studierea obtinerii de energie din biomasa, din gunoi si din forta vantului si a soarelui.
Investitii masive in captarea dioxidului de carbon
Peste 13 miliarde de euro vor fi investiti in noile tehnologii de captare si de stocare a dioxidului de carbon, cu ajutorul carora acest gaz va fi „sechestrat“ in puturile gazeifere golite.