Adevarul: Tonul, amenintat cu disparitia

UE a finantat cu 34, 5 milioane de euro flotele de pescuit din zona mediteraneeana, in ciuda avertizarilor oamenilor de stiinta. Populatia tonului a scazut cu 15% de cand a inceput sa fie exploatata, avertizeaza oamenii de stiinta. Din cauza pescuitului excesiv pestii au „intrat la apa“.

Uniunea Europeana a alocat subventii in valoare de 34,5 milioane de euro in perioada 2000-2008 pentru dezvoltarea flotelor de pescuit din zona Marii Mediterane, a dezvaluit comisarul european Joe Borg. Declaratia a survenit dupa ce un parlamentar european spaniol a adus in discutie, la sfarsitul anului trecut, cauzele disparitiei tonului.

„Sunt socat de amploarea subventiilor alocate pentru vasele destinate pescuirii tonului rosu", a marturisit Raül Romeva i Rueda, reprezentant al Partidului Verde European. „Aceste sume dovedesc cat de ipocrita este Uniunea Europeana, care militeaza, pe de o parte, pentru conservarea speciilor de pesti si incurajeaza, pe de alta parte, extinderea rapida a unor flote care erau deja supradimensionate", a mai adaugat politicianul.

Mai bine de jumatate din cele peste 34 de milioane de euro a revenit Spaniei, in timp ce flotele franceze si cele italiene au beneficiat de sumele importante ramase. O mica parte din bani a ajuns si in Cipru, in Malta sau in Grecia, mai arata cotidianul „The Times".

100 de tone de peste dintr-o singura captura

In mai bine de opt ani, aceste tari au cheltuit 23 de milioane de euro din vistieria UE pentru a construi noi barci, dotate cu cele mai moderne sisteme de prindere a pestilor si care, la o singura ridicare a plaselor, pot strange pana la 100 de tone de peste.

Asta chiar daca una dintre marile probleme cu care se confrunta Europa se refera la numarul mare de vase ce „vaneaza" prea putinul peste ramas.

Vasele UE pot prinde anual pana la 21.900 de tone de peste ton, in timp ce cota impusa pentru 2009 de UE este de numai 12.400 de tone. Populatiei de ton in scadere i se adauga si scaderea in greutate a pestelui. Astfel, tonul albastru are azi un sfert din marimea pe care o avea in 1955, iar cel rosu a ramas pe jumatate comparativ cu 2001.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri