Adevarul: Suedezii fac combustibil din portocale

O echipa de ingineri din Suedia au obtinut etanol si biogaz din cojile de citrice. O fabrica din Florida, SUA, intentioneaza sa valorifice experienta suedeza si sa produca anual 15 milioane de litri de etanol de pe urma deseurilor din grepfrut.

O echipa de cercetatori de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universitatii Borås din Suedia testeaza de mai multi ani solutii de valorificare a mai multor tipuri de deseuri, astfel incat sa obtina etanol sau biogaz. Recent, ei au reusit sa gaseasca o metoda prin care sa recicleze in acest sens coaja de portocala.

„Deseurile din citrice au reprezentat intotdeauna un obstacol in jocul compostarii, din cauza ca acestea contin o substanta antibacteriana care incetineste descompunerea. Cu toate acestea, noi am descoperit ca putem da mai multa importanta proprietatilor acidului citric", spune Mohammad Taherzadeh, liderul echipei care se ocupa de acest proiect.

Patru produse din citrice reciclate

Cercetatorii au dezvoltat o tehnica prin care pot obtine patru produse de pe urma deseurilor din citrice: „limon", un agent antibacterian, pectina, un agent de gelificare folosit la fabricarea gemurilor si a jeleurilor, biogazul, care poate fi folosit pentru a alimenta motoarele vehiculelor, si etanolul, un combustibil lichid cu o istorie lunga in ceea ce priveste obtinerea de caldura sau lumina.

„In Borås, de exemplu, sunt generate 10.000 de tone de deseuri din citrice in fiecare an. Daca proiectul va avea rezultatele scontate, Suedia ar putea castiga mult din exportul produselor obtinute", a adaugat el.

Compania FPL Energy din Florida intentioneaza sa beneficieze de pe urma patentului suedez si sa construiasca o unitate care va transforma deseurile din portocale si grepfruturi in etanol.

Ulterior, acesta va fi vandut benzinariilor locale. Reprezentantii FPL Energy estimeaza ca vor produce peste 15 milioane de litri de etanol in fiecare an. Muncitorii dintr-un sat din Java, Indonezia, transforma in biogaz apa reziduala ramasa in urma procesarii branzei tofu, oferind astfel o alternativa la combustibilii fosili.

Apa reziduala rezultata in urma prepararii produsului nu ajunge in canalizare, ci este lasata sa fermenteze. Doua fabrici de procesare a branzei tofu si 20 de locuinte invecinate utilizeaza biogazul astfel obtinut.

spot_img

Ultimele știri