Garda Nationala de Mediu a acreditat peste 3.000 de agenti ecologici voluntari, care vegheaza ca legea sa fie respectata. Multe dintre ariile protejate sau cursurile de apa au fost curatate in urma sesizarilor facute de agentii de mediu catre autoritati.
„Ecologul voluntar este un fel de ‘spion’ care anunta autoritatile atunci cand observa oameni care incalca Legea Mediului. Am facut peste 2.000 de sesizari in calitate de agent ecolog voluntar. Sunt primul cetatean din Romania care a primit un certificat care atesta aceasta calitate. Peste 50% din problemele de mediu semnalate de mine au fost rezolvate de autoritati, iar certificatul pe care l-am obtinut de la Garda de Mediu in 2006 m-a ajutat sa am o pozitie oficiala fata de cei care nu respecta legea”, spune Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele organizatiei de mediu, Eco-Civica.
Ecovoluntarii, cu sacii de gunoi in spate
In Romania, in acest moment in afara de organizatiile de mediu, exista peste mii de agenti de mediu voluntari.
Ei ajuta la depistarea si rezolvarea problemelor ce apar pe mediu. Cu sacii de gunoi in spate, urca pe munti sau coboara in pesteri si aduna gunoaiele sau sesizeaza autoritatile atunci cand apar poluari accidentale, defrisari ilegale sau diversi cetateni certati cu legea uita sau care ignora cu desavarsire ca natura trebuie protejata, si nu impanzita de carbuni arsi de la gratare sau de milioane de PET-uri.
Citeste articolul in Adevarul
Foto: adevarul.ro