Apa cu sare care se deverseaza din Campul I in lacul nou a inundat, ieri, gospodaria unei familii din orasul valcean Ocnele Mari. Saramura ameninta casele altor 11 familii din zona. „Apa a intrat in cele doua camere pe care le am la subsol si in beci.
Gardul e pe jumatate in saramura“, a povestit Ion Hodorog, care a fost mutat impreuna cu sotia la tabara Ocnita.
Saramura se apropiase, ieri, la cinci metri de casa Anei Ciriperu (79 de ani). Batrana a fost mutata la 8 august intr-o garsoniera, in oras.
„Am venit inapoi pentru ca la garsoniera nu am curent electric. Toate lucrurile mele sunt acolo. Daca vine peste mine saramura, imi iau cainele si plec pe deal”, a spus femeia.
In zona inundabila se aflau, ieri, locuintele a 11 familii. Doua dintre ele, Hodorog si Ciriperu, au fost evacuate. La a treia familie, Chiripus, au fost mutate doar bunurile. „A crescut nivelul saramurii in cartierul Cosota din Ocnele Mari si oamenii sunt tensionati.
In afara de cele trei familii evacuate, inca opt sunt amenintate de apa. Deocamdata nu se pune problema mutarii lor. Din cele opt familii, doar doua au acceptat sa le fie construite case la Cazanesti”, a declarat Ion Calea, presedintele Consiliului Judetean Valcea.
Oamenii nu au semnat pentru noile case fiindca nu sunt de acord cu despagubirile. „Sa ne despagubeasca la valoarea reala. Vrem sa ne plateasca si casa, si terenul. Mai sunt cativa metri si apa ajunge la temelia casei si nu ni s-a oferit nimic. In doua zile, saramura imi intra in casa”, a precizat Doru Bratu.
Un alt localnic, Robert Uta, are casa cu 12 camere, iar saramura e aproape de ea. „Nu se compara casa mea cu ce vor sa faca autoritatile la Cazanesti. Daca imi dau 155.000 de euro pe casa si pe teren, plecam din zona. Ei spun ca ne duc la tabara. O sa stam opt persoane intr-o camera, ca animalele”, afirma Uta.
Petre Iordache, primarul orasului, le-a spus oamenilor nemultumiti de conditile din tabara ca e situatie de razboi si ca nu are ce sa le faca. O comisie guvernamentala va veni, astazi, la Ocnele Mari pentru a discuta cu oamenii despre despagubiri.
Deversarea saramurii in lacul nou nu poate fi oprita, deoarece apa va da pe dinafara din craterul format in Campul I. Terenul din Campul I era surpat, ieri, pe o suprafata de doua hectare, iar din crater fusesera evacuati 180.000 de metri cubi de saramura.