Adevarul: In Romania, gunoaiele „urca“ si la peste 2.000 de metri altitudine

Nici Creasta Fagarasilor nu a scapat de invazia plasticului. La Balea Lac sunt aruncate la intamplare mormane intregi de resturi. Reprezentantii autoritatilor locale si ai Garzii de Mediu ridica din umeri si nu fac nimic pentru ca zona sa-si recapete frumusetea.

Pet-uri goale, doze de bere si cutii de conserve zac in zona montana Balea Lac

Traseul montan Balea Lac- Podragu nu mai reprezinta demult o solutie pentru iubitorii de natura si de inaltimi sau pentru cei care vor sa scape de societate si de drumurile aglomerate. Nici zona Balea Lac, Saua Caprei si Lacul Buda nu au scapate de invazia plasticului. PET-urile, pungile, cutiile de conserve de diferite marimi, pliculetele de ceai folosite „decoreaza“ acum peisajul montan.

Primaria Cartisoara, responsabila cu gestionarea a acestui areal nu poate face fata cheltuielilor de ecologizare a zonei, iar edilul Dorin Magda spune ca el nu poate fi gunoierul Europei.

Salvamontistii, sanitari ai crestelor

Salvamontistii isi cheama familiile sa stranga gunoaiele. Spun insa ca se lupta cu morile de vant. Asociatiile montane sunt prea putine, iar Garda de Mediu nu face nimic pentru curatarea zonei.

Atat traseul montan, cat si lacul Buda sunt acoperite de deseuri de toate felurile: borcane cu resturi de gem, hartie igienica folosita, cutii de conserve si doze de bere goale.

Salvamontistii din zona asteapta acum sa se diminueze numarul turistilor, iar in luna octombrie vor incepe sa stranga iar mizeria, alaturi de familiile si de prietenii lor. Lacurile de pe acest traseu au mai fost ecologizate in cadrul unor campanii de anul trecut si de acum doi ani. Sub deviza „Lacurile glaciare nu sunt gropi de gunoi“, au venit scafandrii din Constanta si au incercat de asemenea sa curete totul. In fie­care an insa este parca si mai mult gunoi in lacuri.

„Din tot sufletul, va rugam carati-va gunoaiele. Luati un sac menajer si legati-l de rucsac. Greutatea gunoiului la coborarea de pe munte nu va depasi un kilogram!“, spune Adrian Sanduloiu, salvamontist de o viata.

Rezervatie doar cu numele

Balea Lac a ramas rezevatie doar cu numele, scris pe o pancarta scorojita care te intampina imediat ce urci Saua Caprei.

Fum, miros de combustibil, gunoaie si o serie de tarabe unde vanzatorii ambulanti comercializeaza numai kitsch-uri, toate acesteaai patruns pana in inima muntilor. In plus, muzica zguduie toata Caldarea Balii.

Primaria din Cartisoara nu mai stie ce sa faca. Nu mai exista groapa de gunoi, iar sticlele din plastic si cutiile de conserve ale turistilor trebuie transportate pana in Avrig. Dar totul este scump. Bugetul local suporta 1.000 de lei pentru fiecare ghena transportata din Balea Lac.

Primarul, Dorin Magda, este depasit de situatie: „Eu nu mai pot sa fiu gunoierul Europei, pentru ca aici nu vin doar turisti romani. In vara asta au urcat enorm de multe masini la Balea. Cred ca au fost si cinci mii de masini pe zi. Ar trebui sa transform primaria in serviciu de salubritate, sa plec si sa platesc un astfel de serviciu sau sa ma mut in Balea“, spune edilul.

Mai mult de atat, el sustine ca problema gunoaielor din Balea nici nu s-a discutat in adunarile Consiliului Judetean Sibiu si nu a fost mentionata posibilitatea alocarii unor sume de bani.

Constantin Sovaiala, vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu declara ca intr-adevar problema nu s-a discutat in sedinte, pe motiv ca nu ar prea fi fonduri. „Dar vom gasi o solutie, poate o taxa de acces ca aceea de la lacul Sfanta Ana, pentru ca zona de acolo este un model ce trebuie urmat“, spune Sovaiala. Cartisoara are arondate trei zone montane mari, toate fiind rezervatii naturale: Balea Lac, Valea Doamnei si o parte a Vaii Laitei.

La Balea Lac au loc frecvent actiuni de ecologizare

Edilul din Cartisoara este satul: „Rezervatiile ti le baga pe gat si nu se intreaba nimeni daca te poti ocupa cu adevarat de ele. Garda de Mediu a fost de multe ori in zona, dar comisarii au ridicat din umeri si au plecat“, spune Magda. Reprezentantii Garzii de Mediu se spala pe maini.

Ciprian Simulescu, comisar in cadrul filialei Garzii de Mediu Sibiu, declara ca s-au facut verificari in zona chiar luna trecuta si ca situatia nu este chiar asa neagra.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri