Adevarul: Religiile, unite pentru protectia mediului

Semnal FP. Peste 200 de reprezentanti a noua mari religii s-au intrunit in Marea Britanie pentru a se solidariza in privinta unor angajamente de gestionare responsabila a mediului. Ei incearca sa-i inspire pe credinciosii din intreaga lume in sensul “datoriei religioase” pe care o au fata de mediu.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut statelor dezvoltate sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 25 pana la 40 %, intr-un discurs pronuntat ieri in fata parlamentului grec.

La evenimentul intitulat “Celebration of Faiths and the Environment”, organizat de Alianta Religiilor si Conservarii(ARC) si de ONU, au participat budisti, hinduisti, musulmani, evrei, sintoisti, sikhi si taoisti.

“Toate aceste organizatii religioase s-au angajat sa se implice in politicile de achizitii, investitii si a retelelor educationale. Musulamanii au promis ca hajj-ul, pelerinajul anual, va fi verde in urmatorii trei ani. Iar reprezentanti ai ONU, ai Bancii Mondiale, si ale unor grupuri seculare de mediu au anuntat ca vor lucra impreuna cu religiile lumii in probleme de mediu”, spune Martin Palmer secretarul general al ARC, citat de ISN

Datorie religioasa

Marele Muftiu al Egiptului, seicul Ali Goma’a a propus chiar un plan de actune musulman pentru mediu pe sapte ani. In opinia sa, protectia mediului este o datorie religioasa.

“Planul stabileste un nou program de achizitii pentru musulmani. Deci daca aplici regula traditionala a ceea ce poti si nu poti sa mananci, produsele trebuie sa fie organice, locale. Daca folosesti energie, trebuie sa vina din surse regenerabile. De asemenea s-a anuntat ca cele mai sacre 10 orase ale Islamului vor deveni verzi in urmatorii cinci ani”, explica Palmer.

De asemenea prin planul monitorizat de Asociatia Musulmana pentru Schimbare Climatica, sunt avute in vedere initiative precum tiparirea de Corane pe hartie ecologica si includerea invatarii obligatorii a practicilor si programelor ecologiste in instruirea imamilor.

Dat fiind ca exista in lume peste 1,5 miliarde de musulmani (aproximativ un sfert din populatia globala), impactul ar putea fi mare. Pe de alta parte, potrivit ARC, aceste grupuri religioase sunt si mari proprietari de pamant, ce controleaza 7-8% din suprafata locuita a pamantului. Ei detin vaste retele de mass-media, sunt importanti furnizori de sanatate si educatie si controleaza peste 7% din investitiile financiare internationale.

Apel la politicieni

In cadrul reuniunii de la castelul Windsor, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a apreciat ca religiile se afla intr-o pozitie unica pentru a influenta discutiile despre incalzirea climatica. El a facut apel la liderii religiosi sa-i inspire pe politicieni sa actioneze “mai curajos” la Conferinta legata de schimbarea climatica care va avea loc luna viitoare la Copenhaga.

Aceasta va viza inlocuirea unor prevederi ale Protocolului de la Kyoto, care cere cere tarilor industrializate sa reduca pana in 2012 emisiile de gaze cu efect de sera cu 5% fata de nivelul din 1990.

spot_img

Ultimele știri