Adevarul: Pretul bogatiei: o planeta distrusa

Statele in curs de dezvoltare cer ca tarile puternic industrializate sa-si asume vina pentru schimbarile climatice. Tarile africane s-au retras, ieri, de la o conferinta internationala de mediu, ca protest fata de pasivitatea statelor bogate.

Delegati din 175 de tari se intalnesc saptamana aceasta la Barcelona, Spania, intr-o ultima incercare de a negocia noul acord global pentru reducerea emisiilor poluante, ce ar trebui semnat in decembrie, la Copenhaga. Acordul intre state este departe de a fi gata, desi a mai ramas aproximativ o luna pana la marea conferinta pe schimbari climatice din capitala Danemarcei.

„Aproape a expirat timpul. La Barcelona, toate tarile trebuie sa faca un pas inapoi in ceea ce priveste propriul interes si sa inceapa sa puna accentul pe interesul comun“, a spus Yvo de Boer, reprezentant al Natiunilor Unite.

Natiunile Unite fac presiuni asupra SUA

Reprezentantii tarilor in curs de dezvoltare sustin in continuare ca statele puternic industrializate au responsabilitatea istorica a cresterii emisiilor de gaze cu efect de sera in atmosfera, fapt pentru care ele ar trebui sa le si reduca.

Inca de la inceputul negocierilor, India a sustinut ca tarile bogate trebuie sa-si elimine emisiile, sa sprijine financiar tarile sarace si sa le transfere tehnologie „curata“. Potrivit Indiei, dezvoltarea tarilor emergente nu ar trebui sa fie constransa de noi reguli cu privire la emisiile de carbon. Mai mult decat atat, statele africane s-au retras ieri de la conferinta de la Barcelona.

Africanii acuza statele bogate ca nu fac destul pentru a combate efectele schimbarilor climatice, resimtite mai ales in tarile emergente.

Marele poluator, Statele Unite ale Americii, nu si-a exprimat inca pozitia clara cu privire la noul acord ce urmeaza sa fie trasat in decembrie. Organizatia Natiunilor Unite face presiuni asupra SUA sa-si fixeze un obiectiv pentru reducerea emisiilor pana in 2020.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri