Adevarul: Minele de uraniu inchise si haldele de steril sunt bombe ecologice cu ceas

Primele mine uranifere inchise au fost cele de la Ciudanovita, judetul Caras-Severin. Oamenii spun ca pamantul de aici este blestemat si aduce moartea. Radiatiile sunt prezente in locurile unde a fost exploatat uraniul. Zonele nu sunt marcate, iar oamenii beau apa din puturile din apropierea haldelor de steril.

Desi mina Lisava a fost inchisa cu mult timp in urma si exista statii de depoluare, acestea nu fac fata ritmului in care apele subterane se scurg in rauri
Inginerul Mircea Golosie a lucrat in metalurgie. In dorinta sa de a face cercetari, metalurgistul Golosie a ajuns in colonia Ciudanovita si s-a plimbat luni in sir pe aceste meleaguri cu cortul, a facut studii si a baut apa potabila din locurile pe care le-a cercetat.

Dupa un timp, Mircea Golosie a inceput sa se simta insa rau si a mers la doctor. Initial, dupa analize, medicii nu au reusit sa-i puna un diagnostic clar. In tot acest timp, pentru ca Golosie a povestit pe unde a umblat in ultima vreme, specialistii au inceput sa faca analize la apa si la sol si au constatat ca terenul este radioactiv.

Dupa lupta cu boala provocata de radiatii, inginerul Golosie nu s-a lasat si a inceput el insusi investigatiile. Dupa ce s-a pus pe picioare, a infiintat un ONG, denumit „Jules Verne”. A cerut, intre timp, autoritatilor date despre nivelul de radioactivitate din zona, iar acestea au sustinut sus si tare ca situatia se afla sub control si ca nu exista niciun fel de amenintare din cauza radioactivitatii.

Impreuna cu specialistii care fac parte acum din organizatia nonprofit, Mircea Golosie a facut masuratori si a descoperit ca zona, in urma inchiderii minelor si a neecologizarii corecte a acestora si a haldelor de steril, este puternic radioactiva.

Scoala construita pe steril uranifer

„Mi-am facut o echipa de specialisti. Ce am descoperit noi nu coincide cu datele oferite de autoritati. Nu vor sa induca panica in randul locuitorilor, dar exista masuratori ce sustin contrariul. Sunt doctori sau chimisti care studiaza nivelul ridicat de radioactivitate din aceasta zona, iar ceea ce spun ei este foarte grav”, sustine Mircea Golosie. Inca de cand uraniul era exploatat, oamenii si-au facut case cu materiale de langa minele active.

Scoala din Ciudanovita este ridicata pe o halda de steril, iar acest lucru este recunoscut chiar de Gheorghe Urziceanu, directorul scolii. „Stau aici de 35 de ani si nu cred ca radiatiile sunt atat de nocive”, spune Urziceanu. Specialistii se crucesc insa cand aud astfel de lucruri. „Cu siguranta exista reminiscente radioactive in steril, chiar si gara din localitate se afla la cativa metri de o halda”, spune Constantin Gruiescu, mineralog.

Din mina Lisava se scurge apa radioactiva

Cazul Ciudanovita nu este singular, iar amenintarea radiatiilor pluteste si in celelalte sase locuri din tara unde au fost inchise minele. Fostele exploatari de la Ciudanovita si Lisava, Caras-Severin, sunt insa catalogate drept cele mai periculoase. Gheorghe Pitulan, comisar la Garda de Mediu Caras-Severin, spune ca in aceasta zona au fost inchise minele de suprafata. „Minele de suprafata sunt inchise. La cele subterane nu avem acces”, spune Pitulan.

Desi mina Lisava a fost inchisa cu multi ani in urma si acolo exista statii de depoluare radioactiva, acestea nu fac fata ritmului in care apele subterane se scurg in rauri. Colonia Baita-Plai, din judetul Bihor, este amplasata la gura minei de uraniu Avram Iancu, din Muntii Apuseni. Pe vremuri, rusii carau de aici uraniul si-l trimiteau in fosta Uniune Sovietica pe sine speciale, cu vagoane bine pazite de soldati.

Cand acestia s-au retras, in anii ‘60, au lasat in urma o halda imensa de steril radioactiv, iar mina a mai fost deschisa pana la Revolutie. In apropiere se afla popasul turistic Vartop, un ansamblu de vile, vizitat de multi turisti care nu stiu mare lucru despre haldele de steril.

Compania Nationala a Uraniului nu-si face griji

Dupa 1989 au fost inchise sapte unitati miniere din Cadrul Companiei Nationale a Uraniului (CNU). Acestea sunt, conform declaratiilor directorului general al Companiei Nationale a Uraniului, Nicu Popa, minele Avram Iancu, Baita-Plai (din judetul Bihor); Lisava, Dobrei si Ciudanovita (din judetul Caras-Severin); Crucea-Botusana (inchisa partial, din judetul Suceava), cat si mina Primatar (din judetul Neamt). Fondurile sunt alocate de la bugetul de stat de catre Ministerul Economiei, prin Conversmin, si au o valoare totala de 253.258.262 de lei.

Lucrarile se desfasoara conform proiectelor

Inginerul Mircea Golosie s-a imbolnavit din cauza apei radioactive de la Ciudanovita.

„Masurile care se iau pentru ecologizarea minelor la inchidere sunt cele prevazute in proiectele tehnice. La patru perimetre miniere sunt in desfasurare lucrari de conservare, inchidere si ecologizare, ce se vor finaliza in 2012”, spune Nicu Popa. Proiectele de ecologizare au fost facute de Institutul de Cercetare si Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive.

Viorica Ciocan, directoarea acestui institut, spune ca sunt probleme in zonele in care se efectueaza lucrarile. „La Ciudanovita sunt probleme cu statia de epurare, iar eu, de cand sunt la conducerea institutului, nu am primit nicio solicitare pentru a verifica daca lucrarile de ecologizare au fost bine facute. Daca toate partile implicate insa ne vor solicita ajutorul suntem dispusi sa efectuam masuratori si sa stabilim cat de mare este pericolul”, spune Viorica Ciocan.

spot_img

Ultimele știri