Adevarul: Iazurile de steril din Maramures provoaca un dezastru ecologic

Ecologizarea perimetrelor miniere din judetul Maramures a fost sistata din lipsa de bani. Aceasta a fost vestea pe care au primit-o cei care se ocupa de lucrari de ecologizare la ultima sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CSJU) Maramures. Dupa inchiderea minelor din judetul Maramures, se fac lucrari de inchidere si ecologizare la iazurile Colbu I, Colbu II, Novat si Bloaja, iar acestea sunt incheiate in proportie 50%.

„La Bloaja au evoluat lucrarile cel mai bine, in proportie de 60%. La Colbu I si II insa sunt sub 50%”, a precizat Vlaicu Pop, consilier pentru Maramures in cadrul Directiei de Ape Somes – Tisa, Cluj. El a mai aratat ca „intreruperea lucrarilor este un motiv de ingrijorare, deoarece iazurile au devenit si mai instabile decat inainte”.

Pop a adaugat ca riscul producerii unor poluari accidentale este acum mai ridicat, chiar daca populatia nu ar fi afectata in mod direct. „Iazurile sunt periculoase, dar populatia, in mod direct, nu”, a mai spus Pop.

Risc crescut de accidente ecologice

Dintre cele 13,9 milioane de lei, ce au fost alocate la inceputul anului, suma s-a injumatatit, astfel ca s-au primit mai putin de sapte milioane de lei pentru continuarea lucrarilor. „Situatia este creata de criza economica mondiala”, a aratat Dan Buca, purtatorul de cuvant al CJSU Maramures.

El a mai precizat ca „sunt necesare peste 40 de milioane de lei pentru ecologizarea perimetrelor miniere din judet”. Iazurile de decantare la care au inceput lucrarile sunt administrate de Conversmin care, anul trecut, a scos la licitatie lucrarile de ecologizare. De asemenea, au fost reduse sumele alocate companiei Remin, care mai administreaza doar cateva dintre iazurile din judet.

Asigura doar paza si lucrarile de intretinere la doua iazuri de la Cavnic, unul la Borsa, unul la Bozanta, Tautii de Sus, Sasar si Baiut, dar nu efectueaza lucrari de ecologizare. Directorul tehnic al companiei, Ioan Nechita, a aratat ca si banii alocati pentru paza si intretinerea iazurilor pe care le au in administrare au fost injumatatiti, ceea ce ar face ca riscul producerii unor accidente ecologice sa fie ridicat.

Banii ramasi ajung pana in august

Directorul tehnic al Remin a mai spus ca sumele primite pana acum sunt suficiente doar pana in luna august. Una dintre posibilitatile la care ¬s-au gandit ar fi aceea ca, din cei 294 de angajati cati are in prezent compania, 100 sa fie pusi pe liber pentru a scadea cheltuielile.

El a precizat ca la inceputul anului au fost alocate 14,5 milioane de lei, pentru ca, in luna martie, suma sa fie redusa cu 46%, astfel ca au primit doar 8,1 milioane de lei. „Banii au venit in martie, dar noi a trebuit sa achitam cu ei si sumele decontate in ianuarie si in februarie. In iunie am fost informati ca suma a ajuns la doar sase milioane de lei”, a mai spus Nechita.

Poluare de proportii transfrontaliere

Maramuresul a fost scena unor accidente ecologice grave in urma cu mai multi ani, poluare ce a avut efect transfrontalier. Atunci, iazul de la Bozanta, ce era administrat de societatea Transgold, a cedat, iar sterilul cu cianuri s-a deversat, ajungand in Tisa, iar poluarea a luat proportii transfrontaliere. Stirea a facut inconjurul lumii si a fost cel mai grav accident ecologic inregistrat pana acum in zona.

Transgold a folosit cianuri pentru extragerea metalelor pretioase din sterilul pe care l-a preluat de langa Baia Mare, iar deversarea acestora in rau a ajuns pana in tara vecina, Ungaria. Alt eveniment asemanator a mai avut loc anul trecut la Borsa, cand, in urma inundatiilor de vara trecuta, iazul Colbu II, situat in amonte de Colbu I, s-a deversat in cel din aval.

Acesta a cedat sub presiune si s-a creat o bresa prin care sterilul s-a scurs in raul Cisla, iar de acolo in raul Viseul, apoi in Tisa. Nu a fost vorba insa despre cianuri, aceasta substanta nefiind folosita la extragerea metalelor. Totusi, un scandal international mocnea, iar autoritatile au aratat atunci ca populatia din Baia Borsa ar fi putut fi afectata.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri