Cosmeticele bio au preturi ridicate, dar se vand tot mai bine. Si le permit doar romancele cu venituri mari, care pun sanatatea pe primul loc. Chimicalele din produsele de infrumusetare obisnuite patrund in piele si pot afecta grav organismul femeilor, potrivit specialistilor.
Magazinele cu produse cosmetice biologice sunt mici, dar cochete
„Vreau ca toti oamenii sa-si permita cosmetice de calitate, ce asigura atat sanatatea organismului, cat si protectia mediului inconjurator”, spune directorul magazinelor Natural Paris din Bucuresti.
Madalina Ulmeanu este pasionata de domeniul cosmeticelor biologice si de filosofia bio in general, asa ca, dupa o vizita in Franta unde a vazut produsele de la Institutul de Infrumusetare din Paris, a contactat frunizorii, le-a propus o colaborare si a dat drumul proiectului.
Astfel, in 2007 si-a deschis primul magazin cu produse bio de ingrijire si infrumusetare. In prezent, in Capitala sunt patru astfel de centre, urmand sa fie deschis si cel de-al cincilea.
Vanzarile Madalinei cresc cu fiecare luna, ceea ce inseamna ca femeile incep sa prefere produse mai scumpe decat altele de pe piata, dar la acelasi pret cu cele de la branduri mari, ce folosesc inca multe chimicale.
Vanzarile cresc
„Femeile care achizitioneaza cosmetice bio se gandesc in primul rand la efectele pe termen lung si la evitarea afectiunilor pielii din cauza ingredientelor nocive din produsele obisnuite. Sunt femei inteligente, care se ingrijesc in adevaratul sens al cuvantului”, spune Olivia Nechitoaia, reperezentantul firmei de cosmetice pe baza de ulei de masline Olivo.
Dupa noua luni de activitate, Olivia crede ca anul viitor va fi unul in care produsele bio vor deveni din necunoscute, produse obisnuite. Ea mai spune ca piata actuala are inca putini jucatori si destul de putini cumparatori pentru ca romanii nu sunt inca familarizati cu conceptul bio.
Monica Rosu, reprezentantul Rangali Organic Shop, deschis la inceputul lui 2008, spune ca nu toate produsele bio au preturi foarte ridicate. “Pe acest lucru s-a bazat si campania noastra «Nu trebuie sa suferi pentru frumusete, ai incercat un produs organic?», care a fost un succes neasteptat. In fiecare luna avem clienti noi”, a mai spus ea.
Cele mai ieftine produse bio sunt sapunurile
Preturile produselor de infrumusetare biologice sunt destul de ridicate si au in vizor in special segmentul femeilor cu venituri medii si mari. Cu toate acestea, producatorii spun ca tinta lor este ca pe viitor, cosmeticele bio sa intre in casele tuturor, de dragul sanatatii, daca nu pentru protectia mediului.
Gamele de astfel de produse sunt diversificate, de la sapunuri (intre 13 si 50 de lei), parfumuri (in jur de 200 de lei), rujuri (70-90 de lei), farduri (50 de lei), lotiuni pentru corp (de la 13 la 120 de lei, si in functie de cantitate), produse de aromaterapie: difuzoare aromaterapie (300 de lei), lumanari (70 de lei), uleiuri pentru masaj relaxare extrema (130 de lei), sampoane sau balsame de par (50-80 de lei) etc.
Ce spun medicii
Potrivit lui dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetari Alimentare, caile pe care patrund toxinele in corp nu sunt doar cea digestiva, prin ingurgitare, sau cea aeriena, prin inhalare, ci si pielea.
„Multe dintre cosmeticele moderne contin derivati petrolieri ce au efecte cancerigene pe termen lung sau detergenti ce degreseaza pielea. Aceasta devine mult mai sensibila la soare, crescand riscul cancerului la piele. Si aluminiul sau plumbul din produse sunt foarte periculoase pentru organism. De fapt, toate aceste chimicale pot ajunge in sange, moment in care se imprastie in celulele intregului corp”, a mai spus specialistul.
Concepte confuze
Femeile fac inca o confuzie intre „bio”, „eco” si „natural”. Cosmeticele bio contin in proportie de cel putin 95% ingrediente din plante crescute fara substante chimice, in zone nepoluate.
Cele eco trebuie sa aiba in componenta doar 50% din acest tip de ingrediente. Cosmeticele naturale se fac doar din extracte vegetale, fara a conta zona de unde au fost cultivate sau modul in care au fost crescute.
Ce inseamna cosmetice bio?
Produsele de infrumusetare biologice se obtin, in proportie de minimum 95%, doar din extracte de plante cultivate in zone nepoluate, fara substante chimice de sinteza. Astfel, acestea au urmatoarele caracteristici: nu contin derivati din petrol, parfumuri si coloranti sintetici, silicon, organisme modificate genetic, nu sunt testate de animale.
Sunt fabricate pe principiul „fair-trade” (comert echitabil), ce are ca scop incurajarea fortei de munca agricola in randul comunitatilor din regiuni foarte sarace ale lumii ca Madagascar sau Kalahari. C
osmeticele bio se vand in ambalaje reciclabile, biodegradabile si trebuie sa fie etichetate corespunzator („Bio”), iar in functie de tara de unde sunt importate, se mentioneaza pe ambalaj numele institutului ce a eliberat certificatul: Ecocert (Franta, Elvetia), Soil Asociation (Anglia), Italia (AIAB/ICEA) etc.
„Aceste organisme independente ce se ocupa cu validarea produselor provenite din agricultura bio se vor reuni in 2014 si vor dezvolta, la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, standardul unic de certificare Cosmos.