Adevarul: Franta declara razboi porumbului modificat genetic

Franta contesta modul de evaluare a impactului varietatii MON810 asupra sanatatii si a mediului. Ultimul raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara arata ca porumbul MON810 nu prezinta niciun risc pentru sanatate sau pentru mediu.

Autoritatile de la Paris au respins, la sfarsitul saptamanii trecute, raportul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), conform caruia cultivarea porumbului modificat genetic si consumul de produse derivate nu prezinta niciun risc pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor ori pentru mediu, scrie AFP.

Intr-un document semnat de ministrii francezi ai Agriculturii si Ecologiei, reprezentantii Executivului de la Paris reclama faptul ca EFSA nu a luat in considerare cererea privind schimbarea modalitatii de evaluare a potentialelor riscuri pe care le implica porumbul produs de compania Monsanto.

„Concluziile Consiliului ministrilor europeni de Mediu trebuie respectate“, se arata in documentul citat, invocand decizia Consiliului ce solicita EFSA, la sfarsitul anului trecut, sa revizuiasca modul de evaluare si analiza a varietatii MON810, conceputa pentru a rezista la un fluture daunator.

Dovezi insuficiente

Autoritatile franceze sustin ca analiza EFSA nu evalueaza impactul porumbului modificat genetic asupra tuturor formelor de biodiversitate. De asemenea, reprezentantii Guvernului de la Paris afirma ca raportul EFSA nu demonstreaza ca daunatorii nu ar putea dezvolta rezistenta fata de varietatea MON810.

Franta este una dintre cele sase tari europene, alaturi de Germania, Grecia, Austria, Ungaria si Luxemburg, care au interzis cultivarea porumbului modificat genetic.

Oficialii celor sase state spun ca nu exista suficiente dovezi care sa ateste siguranta acestui produs pentru sanatate si pentru mediu.

Ultimul raport EFSA permite Comisiei Europene sa propuna statelor membre innoirea autorizatiei acordate in 1998 pentru importarea si cultivarea varietatii MON810.

In baza avizului EFSA, Executivul de la Bruxelles le poate cere celor sase state sa ridice interdictia, iar, daca acestea nu se conformeaza, trebuie sa aduca dovezi suplimentare care sa argumenteze decizia privind interzicerea culturilor modificate genetic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri