Adevarul: Englezii vor avea orase ecologice

Guvernul Marii Britanii a aprobat construirea a patru eco-orase care vor fi finalizate in urmatorii sapte ani. Orasele „verzi“ vor avea 10.000 de locuinte construite dupa cele mai inalte standarde pentru protectia mediului.

Guvernul englez a dat luna aceasta unda verde construirii a patru orase ecologice in Marea Britanie. Noile localitati vor avea 10.000 de case, toate ridicate in conformitate cu cele mai inalte standarde de mediu, informeaza cotidianul britanic The Guardian.

Constructia oraselor va fi gata peste aproximativ sapte ani. Eco-orasele vor fi localizate in Whitehill-Borden din Hampshire, in China Clay din Cornwall, in Rackheath din Norfolk si in nord-vestul orasului Bicester din Oxfordshire. Casele construite in noile localitati vor fi eficiente din punct de vedere energetic, iar strazile vor fi dotate cu puncte pentru incarcarea masinilor electrice.

Peste 40% din suprafata oraselor va fi ocupata cu spatii verzi. Vor fi construite foarte multe piste pentru biciclisti, iar accesul la mijloacele de transport in comun va fi facil. Avand in vedere faptul ca peste un sfert din emisiile de dioxid de carbon din Marea Britanie provin de la energia utilizata in locuinte, noile cladiri din eco-orasele englezesti vor fi dotate cu panouri solare pentru producerea energiei casnice.

Facturi scazute la energie

Cladirile vor avea acoperisuri vegetale, ce vor contribui si la largirea ecosistemelor. Localnicii vor putea controla caldura si ventilatia din casele lor prin apasarea unui singur buton, iar surplusul de energie il vor putea trimite in reteaua nationala. Cladirile magazinelor, ale restaurantelor si ale scolilor vor fi, de asemenea, eficiente energetic. „Eco-orasele vor diminua efectele schimbarilor climatice. Acestea vor avea case moderne, cu facturi scazute la energie “, a spus Gordon Brown, premierul britanic.

Orasele ecologice au fost insa criticate inca de cand Gordon Brown a anuntat planul de a construi 100.000 de case in cinci noi localitati „verzi“, imediat dupa preluarea mandatului, in 2007. Multe grupuri contesta proiectul pe motiv ca va afecta multe dintre zonele rurale ale tarii. Guvernul englez intentioneaza sa finalizeze construirea celor 10.000 de case pana in 2016, urmand ca pana in 2020, numarul comunitatilor ecologice sa ajunga la 10.

O initiativa similara are si primarul orasului fracez Strasbourg, care a inceput construirea a doua eco-cartiere. Primul eco-cartier va fi instalat in apropierea Rinului. Termenul de finalizare este 2011. Pana atunci vor fi construite 700 de locuinte, de asemenea, dupa cele mai inalte standarde de protectie a mediului. Cel de-al doilea eco-cartier va avea 450 de locuinte si va fi gata in 2012.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri