In timp ce tarile dezvoltate se axeaza pe productia de carne ecologica, in Romania, acest segment lipseste cu desavarsire. In Romania nu exista decat o asociatie specializata pe cresterea animalelor pentru carne bio. Prin urmare, productia este aproape zero.
Americanii din Orangetown, New York, care pescuiau in raul Hudson la inceputul anilor ’40, au observat ca, de la un an la altul, pestii erau tot mai mari. In aval, compania farmaceutica Lederle Laboratories isi depozita mormanele de deseuri in apropierea raului. Printre acestea se afla si un amestec rezidual folosit de companie pentru prepararea noului sau antibiotic pe baza de tetraciclina.
Thomas Jukes, biolog, expert in domeniul suplimentelor vitaminice, a analizat fenomenul si a constatat ca ceea ce ducea la cresterea in greutate a pestilor era chiar tetraciclina. In amestecul cu faina de porumb, antibioticul dat ca hrana puilor de gaina sporea rata de crestere a acestora cu 25%, un procent fara precedent.
Astfel descrie Paul Roberts in cartea sa „Sfarsitul hranei“ unul dintre pasii importanti care au contribuit la industrializarea sectorului animalier si a producerii carnii pe scara rulanta. Cresterea animalelor pentru carne in regim industrial presupune hranirea vacilor, a oilor, a caprelor si a gainilor cu regulatori de crestere, cu antibiotice sau cu hormoni pentru a le mari gabaritul si a le scurta foarte mult perioada de dezvoltare.
Cresterea animalelor pentru carne in sistem ecologic propune o alta viziune. Inovatoare si moderna, agricultura bio permite regenerarea ecosistemelor si pastrarea echilibrului solului si a apelor si asigura bunastarea animalelor. Animalele crescute in sistem biologic se comporta natural, in mediul lor specific de viata.
Ele sunt hranite cu plante furajere ecologice, fara pesticide si fara organisme modificate genetic. In plus, daca puii conventionali sunt crescuti in custi subdimensionate fara ca pasarile sa-si poata macar intinde aripile, agricultura bio ofera animalelor suficient spatiu pentru a se dezvolta in conformitate cu natura lor.
Productia paralela, permisa si in Romania
Cele mai mari producatoare de carne ecologica sunt Elvetia, Suedia si Republica Ceha, potrivit publicatiei „The World of Organic Agriculture“. Daca in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, segmentul se afla intr-o crestere constanta, in Romania, domeniul nu este nici macar la inceput.
Pe piata romaneasca nu exista carne ecologica. Potrivit Teodorei Aldescu, consilierul pentru agricultura ecologica din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), motivele pentru care romanii nu doresc sa intre in prezent intr-o astfel de afacere sunt legate in primul rand de lipsa asociatiilor specializate pentru cresterea animalelor pentru carne ecologica. La noi in tara nu exista decat o singura asociatie de acest tip. Prin urmare, procesatorii nu au animale suficiente care sa justifice procesarea in agricultura bio.
Animalele bio sunt dispersate in tara
In Romania exista animale certificate biologic, dar nu sunt grupate, ci dispersate in toata tara. „Animalele certificate in agricultura ecologica sunt dispersate in toata tara, iar transportul lor catre acei procesatori de carne ecologica inseamna costuri in plus“, ne-a spus Teodora Aldescu. Solutia ar fi gruparea fermierilor in asociatii specializate pentru cresterea animalelor pentru carne ecologica si ulterior achizitionarea unui abator.
Romania nu are unitati de procesare strict pentru carnea bio, dar, in conformitate cu regulamentul comunitar, productia procesata paralela este permisa si in productia animaliera bio. Prin urmare, animalele ecologice pot fi abatorizate, in anumite conditii, in instalatiile conventionale.
Mezeluri bio din import
Pe piata romaneasca, indeosebi in magazinele cu specific bio, exista o cantitate, nesemnificativa insa, de mezeluri ecologice. Acestea sunt importate din Germania. Mezelurile sunt insa scumpe pentru buzunarul romanului de rand. Doar 200 de grame de salam afumat sau de salam uscat la aer costa peste 30 de lei. Bogdana Ghinescu, patronul unuia dintre magazinele cu specific bio din Bucuresti, ne-a spus ca a adus aceste alimente din Germania pentru a testa in primul rand piata.
Animalele ecologice sunt dispersate in toata tara, iar transportul lor catre acei procesatori de carne bio inseamna costuri in plus., Teodora Aldescu, consilier pentru agricultura ecologica
„Boala vacii nebune“
Sute de oameni din SUA au murit din cauza maladiei „Creutzfeldt-Jakob“, afectiune degenerativa progresiva a creierului. Mecanismul si modul de evolutie al encefalopatiei spongiforme bovine (BSE) sau „boala vacii nebune“ si a maladiei Creutzfeldt-Jakob la om sunt atat de asemanatoare incat oamenii de stiinta sunt convinsi ca infectia cu un „prion“ BSE poate duce si la imbolnavirea cu varianta Creutzfeldt-Jakob la oameni.
O ancheta a ajuns la concluzia ca BSE a fost provocata de bovine care, fiind in mod normal erbivore, au fost alimentate cu resturile altor vite, sub forma de carne si oase.
Europenii prefera produsele bio
„Boala vacii nebune“ (BSE) din anii anteriori a contribuit incontestabil la o vizibilitate si un consum mai mare de produse biologice la nivel european. Odata castigata increderea consumatorilor, acestia s-au indreptat incetul cu incetul catre produsele autentice, rezultate dintr-o agricultura care se adapteaza mai bine mediului inconjurator.
Spre deosebire de ceea ce se intampla in sistemul conventional, in agricultura ecologica animalele au suficient spatiu pentru a se putea hrani in mod natural, pentru a putea ciuguli sau pentru a se putea tavali prin nisip. Acestea primesc o alimentatie exclusiv ecologica.
Practicantii agriculturii bio sunt preocupati atat de sanatatea animalelor, cat si de sanatatea oamenilor. Din acest motiv, agricultura organica nu permite adaugarea de antibiotice sau de alte tipuri de medicamente in alimentatia animalelor. Pe de alta parte, crescatorii de animale in sistem conventional isi aleg animalele in functie de capacitatea acestora de a lua in greutate intr-un ritm extrem de rapid.