Adevarul: Bruxelles-ul ne cere socoteala pentru reziduurile petroliere

Romania risca declansarea procedurii de infringement pentru gropile in care sunt stocate resturile de petrol. Tara noastra nu si-a onorat promisiunile fata de Uniunea Europeana nici pentru inchiderea gropilor de gunoi si nici pentru colectarea ambalajelor din lemn si din plastic.

Odata declarata, procedura de infringement se desfasoara in trei etape. Statul incriminat este mai intai atentionat, i se mai acorda o perioada scurta de gratie, iar daca in acest timp intra in legalitate, procedura se inchide. Daca nu, juristii Comisiei Europene dau statul in judecata, iar, in cel mult doua luni, Comisia Europeana de Justitie se pronunta.

Ultima etapa, in cazul in care se constata ca a fost incalcata legea, coincide cu aplicarea amenzilor, care, de cele mai multe ori, ajung la sume imense. In acest moment, Romania trebuie sa dea socoteala pentru colectarea ambalajelor din lemn si din sticla, pentru inchiderea gropilor de gunoi, cat si pentru ariile protejate. Urmeaza, printre altele, colectarea deseurilor din plastic si golirea batalurilor de slam, adica a gropilor in care se depoziteaza reziduurile petroliere.

Gropile de gunoi si ambalajele, in vizorul UE

Dintre cele 6.226 de spatii de depozitare urbane si rurale, cu termen de inchidere la 16 iulie 2009, 5.300 si-au suspendat deja activitatea, iar din aceasta ultima cifra, 4.800 au fost inchise definitiv. Restul, pana la 6.226 (peste 700), sunt depozite neconforme, aflate in operare, iar pentru acestea au fost transmise deja avertismente de catre UE sau au fost aplicate sanctiuni.

Comisia Europeana le-a mai cerut guvernantilor romani informatii suplimentare si cu privire la motivele pentru care nu au fost atinse, in anul 2006, anumite tinte de reciclare a deseurilor ce provin din ambalajele din lemn si din ambalajele din sticla.

Operatorii sau companiile petroliere trebuie sa-si goleasca batalurile de slam pana la sfarsitul acestui an.

Batalurile de slam, secate si renaturate

„Trag un semnal de alarma in privinta batalurilor de slam. Acestea, in numar de 50 la nivel national, trebuie golite pana la sfarsitul anului 2009. Amenzile pot ajunge la 100.000 lei, dar pot fi formulate si plangeri penale”, a declarat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu.

Cantitatea ce trebuie golita este de peste un milion de metri cubi de slam, la nivelul intregii tari, iar costurile se ridica la 75 de milioane de euro. Romania este inca in termen la acest capitol, iar Garda Nationala de Mediu nu poate aplica amenzi operatorilor decat dupa 1 ianuarie 2010.

Ariile protejate, la control

Romania risca procedura de infringement si pe arii protejate, pentru ca Executivul nu a aprobat suficiente suprafete care sa intre in sistemul „Natura 2000”. Aceasta, chiar si in conditiile in care Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa desemneze si sa inregistreze noi situri.

Cele 55 de organizatii ale coalitiei ONG „Natura 2000” Romania au decis demararea unei campanii concretizate printr-o serie de petitii prin care cer Guvernului sa sprijine institutiile responsabile pentru realizarea unui management eficient al retelei de arii protejate. Petitiile vor fi bazate pe cazuri ce reflecta incalcarea legislatiei romanesti si europene privind ariile protejate.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri