Adevarul: „Casa Verde“: Incepe cea de-a doua sesiune de finantare

Cei care au ratat prima sesiune de depunere a dosarelor in cadrul programului „Casa Verde“ au ocazia, de astazi, sa-si prezinte dosarele pana la data de 15 septembrie. La nivel national, asociatiile de proprietari si institutiile publice din judetul Vrancea au depus cele mai multe dosare pana in prezent.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), institutie aflata in subordinea Ministerului Mediului, finanteaza in proportie de maximum 80% proiectele asociatiilor de locatari si pe cele ale institutiilor publice pentru inlocuirea sistemelor energetice conventionale cu tehnologii generatoare de energie curata.

Pentru anul 2009, bugetul alocat este de 310 milioane de lei. Banii au fost esalonati pe doua etape. Pentru proiectele din sesiunea care s-a incheiat la 14 august, alocarea financiara este de 150 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua, care se desfasoara in perioada 1-15 septembrie, suma este de 160 de milioane de lei. Conform ghidului de finantare, sumele neutilizate in prima sesiune se reporteaza pentru cea de-a doua.

Potrivit reprezentantilor AFM, in prima sesiune de depunere a dosarelor in cadrul programului „Casa Verde“ au fost trimise 151de proiecte. „Comisia de Analiza a AFM a deschis plicurile cu proiectele depuse si, in prezent, acestea sunt in faza de analiza”, spune purtatorul de cuvant al AFM, Alina Clont.

Zece judete cu cate un singur proiect depus

Din judetul Vrancea au fost trimise la Administratia Fondului pentru Mediu 17 proiecte. In topul judetelor cu cele mai multe dosare depuse pentru accesarea fondurilor nerambursabile din cadrul programului „Casa Verde“ se situeaza si Iasiul, cu 16 proiecte depuse, Constanta – 13 proiecte, Bacau – 12 proiecte si Galati – 10 proiecte. Codasele listei sunt judetele Bihor, Bistrita-Nasaud,Braila, Cluj, Covasna, Ialomita, Maramures, Sibiu, Teleorman si Tulcea, de unde a ajuns la AFM doar cate un proiect.

Un program omorat in fasa

Programul prin care statul subventioneaza montarea de sisteme ce utilizeaza energia alternativa a fost amanat succesiv timp de aproape un an. Prin urmare, vanzarile de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile s-au redus drastic.

Mai mult, s-a hotarat ca subventia sa scada de la 90% la 80% si ca persoanele fizice sa fie scoase de pe lista beneficiarilor pentru ca, potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, multi dintre solicitanti ar fi cheltuit banii pentru case de vacanta.

„Nu mi se pare normal sa dam atatia bani pentru locuinte pe care oamenii le folosesc de cel mult cateva ori pe an. In plus, s-a dorit o responsabilizare a autoritatilor locale, care trebuie sa se implice mai mult in acest program, atat din punct de vedere administrativ, cat si din punct de vedere financiar“, a declarat ministrul Mediului la inceputul lunii august.

Bani administrati doar de primarii

In forma actuala, programul vizeaza doar institutiile publice si asociatiile de locatari, iar banii vor fi administrati doar de primarii.

Astfel, persoanele care vor sa-si monteze panouri solare, pompe de caldura sau centrale eoliene trebuie sa se adreseze mai intai asociatiei de locatari, care apoi poate sa faca demersuri la autoritatile publice locale pentru includerea in program. Putinele proiecte inregistrate dupa finalizarea primei sesiuni de depunere arata dezinteresul primariilor si dificultatea cerintelor din ghidul de finantare.

Citeste aricolul in Adevarul

Foto: adevarul.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri